Verden

Mediene tiet – og fikk møte Harry i Afghanistan

Etter press fra forsvarsdepartementet godtok britiske medier å ikke skrive om prins Harrys innsats i Afghanistan. Som betaling fikk de intervjuer og bilder av prinsen ved fronten.

Overenskomsten mellom regjeringen og en rekke mediebedrifter, som ble gjort i fjor sommer, viste seg å være et effektivt middel til å hindre at offentligheten fikk vite noe om hvor prinsen befant seg i flere måneder. Det faktum at han var sporløst borte fra kongelige familiesammenkomster og eksklusive nattklubber i London, ble ikke kommentert.

Prins Harry landet lørdag trygt på britisk jord etter ti uker i Afghanistan. Både faren, prins Charles, og broren William var møtt fram for å ta imot 23-åringen, som dro i all hemmelighet til Sør-Afghanistan i desember

SKEPSIS TIL SELVSENSUR

Lørdag måtte han returnere til hjemlandet etter at tausheten i mediene om soldatlivet hans i den afghanske krigssonen ble brutt.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om det var riktig av mediene å holde tett om risikoen prins Harry, den tredje i den britiske arverekkefølgen, utsatte seg for. Eksperter på medieetikk er skeptiske til at medier går med på selvsensur etter oppfordring fra myndighetene.

– Jeg synes ikke beslutningen om å vise tilbakeholdenhet oppfyller noen av kriteriene jeg mener er relevante for de unntaksvise tilfellene hvor en nyhetsorganisasjon dropper en sak, sier Bob Steele, som arbeider ved journalistskolen Poynter Institute i den amerikanske delstaten Florida.

FORHANDLET

Britiske medier forsvarer på sin side beslutningen om å godta selvsensur, og tabloidavisen The Sun skriver at den er stolt over å ha tatt del i avtalen med myndighetene.

– Da det ble klart at Harry ville bli sendt til Afghanistan, så ville ikke mediene være ansvarlige for å sette ham og soldatene sammen med ham i større fare. Så enkelt var det, sier Bob Satchwell, leder for redaktørforeningen Society of Editors.

Det var Satchwell som i fjor sommer forhandlet fram avtalen med britiske og enkelte utenlandske medier, på oppdrag fra det britiske forsvarsdepartementet.

Som gjenytelse fikk britiske Press Association og Sky TV møte prinsen i Afghanistan, hvor de gjorde intervjuer og TV-opptak. I det øyblikket hemmeligheten var avslørt, ble stoffet gjort tilgjengelig for mediene som hadde gått med på å sensurere seg selv.

DRUDGE REPORT

Det amerikanske nyhetsbyrået AP var med på avtalen, og forklarer at den redaksjonelle ledelsen vurderte situasjonen på samme måte som når detaljer i militære operasjoner ikke blir rapportert, av hensyn til soldatenes sikkerhet.

– Hvis AP hadde gjort en spesiell innsats for å avsløre historien om at Harry var i Afghanistan, så ville resultatet vært at vi plasserte oss selv i nyhetene, sier redaksjonssjef for internasjonale nyheter John Daniszewski i et intervju med en av byråets egne journalister.

Det var det amerikanske nettstedet Drudge Report som til slutt avslørte at prins Harry kjempet mot Taliban-geriljaen i Sør-Afghanistan. Det konservative nettstedet er tidligere kjent for å ha vært først ute med å skrive om forholdet mellom USAs tidligere president Bill Clinton og Monica Lewinsky.

Det australske kjendismagasinet New Idea trykket en artikkel om Harry i Afghanistan for hele seks uker siden, men den gang var det ingen andre medier som plukket opp nyheten. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen