Verden

Clinton-angrep mot Obamas myke utenrikslinje

Hillary Clinton skjerper kritikken mot Barack Obama og hevder at rivalen er en novise når det gjelder utenrikspolitikk.

Clinton mener at Obama er altfor uerfaren til å håndtere en internasjonal krise, og spøker med at han vil trenge en håndbok for å vite hva han skal gjøre som USAs president.

Utspillet kommer en uke før de viktige primærvalgene i Ohio og Texas. Hvis ikke Clinton vinner disse, regner mange med at hun har tapt kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

MYK PROFIL

Obama har til nå holdt en myk utenrikspolitisk profil. Som medlem av Senatets utenrikskomité de tre siste årene har han skygget unna de mest omstridte temaene. I stedet har han engasjert seg i kampen mot fattigdom og aids, menneskerettigheter og krigen i Darfur – saker som sjelden har brakt ham på kollisjonskurs med republikanske politikere.

Da Bush-administrasjonen invaderte Irak i 2003, heiste han imidlertid flagget og markerte seg som en innbitt motstander av krigen. Men den konfronterende linjen ser ut til å være en sjeldenhet for Obama.

Noe av det første han gjorde etter at han ble medlem av utenrikskomiteen i 2005, var å reise til Russland sammen med den republikanske senatoren Richard Lugar for å inspisere atomanlegg.

Året etter deltok han på en rundtur i Midtøsten og Afrika, der han under et besøk i Kenya lot seg hivteste i full offentlighet sammen med kona som ledd i en kampanje mot aids.

Sammen med Lugar har han også forsøkt å presse administrasjonen til å gjøre mer for å bekjempe fattigdom i verden.

INGEN HØRING

Etter at han i 2007 ble leder for komiteen for europeiske saker, har Obama ikke ledet en eneste kritisk høring som kunne sette Bush-administrasjonen i et dårlig lys.

Verken USAs rakettskjoldplaner i Europa, amerikanernes problemer med å få støtte i NATO eller omstridte anti-terrortiltak har vært blant Obamas fanesaker.

Hans måte å drive politikk på står også i skarp kontrast til hvordan andre politikere med presidentambisjoner har brukt slike lederverv. De har ofte satset på å holde en høy profil, som de har kunnet spille på i valgkampen.

Obama derimot hadde knapt brynt seg på en eneste høyprofilert debatt da han meldte seg på kampen om å bli USAs neste president.

KRASSERE

I kveld møtes Obama og Clinton igjen til et direktesendt oppgjør, denne gangen i Cleveland, Ohio.

Da vil Obama trolig måtte forsvare seg mot anklagene om at han slett ikke har den erfaringen som skal til for å lede USA i krig og fred.

I forrige debatt hadde de to en kameratslig tone, og siden har Clinton uttalt at hun er beæret over å ha Barack Obama som motstander uansett hva som skjer.

Men denne strategien har ikke gitt Clinton bedre oppslutning på meningsmålingene, og under seansen tirsdag er det mye som tyder på at hun vil legge opp til en krassere tone enn i Texas sist torsdag. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen