Verden

Store deler av Vietnam under vann

En rekke landsbyer står under vann etter det verste uværet i Vietnam på flere tiår. Minst 77 personer er omkommet.

– Folk forteller at de ikke har sett oversvømmelser som dette på flere generasjoner, sier Joe Lowry fra Det internasjonale Røde Kors etter et besøk i de flomrammede provinsene Thanh Hoa og Nghe An.

Verst har det gått ut over 15 provinser i de nordlige og midtre deler av Vietnam. På offisielt hold blir det understreket at redningsmannskapene regner med å finne flere omkomne etter hvert som flommen avtar.

STORE ØDELEGGELSER

Statsminister Nguyen Tan Dung har besøkt provinsen Ninh Binh, som er hardt rammet av flom. Han har gitt ordre om at forsyninger med mat og andre nødvendighetsartikler straks skal sendes til flomofrene. I tillegg vil reparasjon av veier, diker, skoler og hus bli gitt høyeste prioritet.

I Thanh Hoa-provinsen står vannet nesten 1 meter høyere enn under katastrofeflommen i 1996, opplyser Do Minh Quy, som er formann i folkets distriktskomité i området.

– Vi har evakuert 58.000 av distriktets 148.000 innbyggere. For øyeblikket er mer enn 12.000 personer helt isolert, sier Do til nyhetsbyrået AFP.

Talsmenn for den vietnamesiske hær sier at flere titusen er blitt hjemløse, og krisen er akutt for de mange som helt mangler rent vann. – Vi er redd for at det skal bryte ut epidemier som vil få tallet på omkomne til å skyte i været, sier oberstløytnant Tran Quang Thanh.

RISMARKER ØDELAGT

Tyfonen Lekima nådde Vietnam onsdag kveld, og uværet har ført til store ødeleggelser. – Det ble gjort forberedelser før tyfonen, men flomvarselet ble ikke tatt tilstrekkelig seriøst, sier Lowry.

Vietnams vel 85 millioner innbyggere er vant med uvær, og kan i gjennomsnitt vente seg ti kraftige uvær i året, noe som fører til materielle skader i milliardklassen og mange hundre omkomne.

De første overslagene går ut på at minst 128.000 hus er ødelagt, mens 1,6 millioner mål dyrket mark står under vann. Det er FN-organisasjoner, Røde Kors og hjelpeorganisasjonen Oxfam som har vurdert skadeomfanget.

Bare i Thanh Hoa og Nghe An, som til sammen har 6 millioner innbyggere, skal en tredel av folketallet være berørt av uværet, opplyser Vietnams Røde Kors.

JORDRAS

Kommunikasjonslinjene er mange steder brutt, og helikoptre er i full sving med å slippe ned pakker med tørre nudler til landsbyboere som er isolert på grunn av oversvømmelsene. Mange av flomofrene har søkt tilflukt oppe på hustakene, for å komme unna vannmassene.

Jordras har sperret mange veier og elektrisitetsforsyningene er brutt mange steder. Det er særlig i fjellområdene at mange småsamfunn er helt avsondret fra omverdenen.

Lekima er det femte store uværet som rammer det fattige utviklingslandet hittil i år. Da tyfonen slo inn over land var hastigheten oppe i 117 kilometer i timen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen