Verden

Borgerkrig truer i Palestina

17. mai marsjerte Hamas' nye offisielle sikkerhetsstyrke ut i gatene i Gaza for første gang. Deretter gikk det bare halvannet døgn før den 3.000 mann sterke styrken var i krig med den minst 30.000 mann sterke offisielle sikkerhetsstyrken til Fatah og president Mahmoud Abbas: Natt til i går ble minst fire personer skutt og såret i en skuddveksling utenfor parlamentsbygningen i Gaza by.

– Det kan se ut som borgerkrigen har begynt sa en lege til Reuters i Gaza mens skuddvekslingen kunne høres i bakgrunnen.

Militært kaos

Palestinerne kjemper ikke bare mot den israelske okkupasjonen. I stadig større grad kjemper også de ulike sikkerhetsstyrkene og væpnede militsstyrkene mot hverandre. Yassir Arafat har bygd opp 10-12 ulike sikkerhetsstyrker som blir lønnet enten gjennom presidentens kontor eller gjennom selvstyreregjeringen.

Disse styrkene består stort sett av folk som er lojale til Arafats – og nå Abbas' – sekulære Fatah-parti. Da Hamas rykket inn i regjeringskontorene hadde de ingen sikkerhetsstyrker å styre over. Derfor opprettet den nye regjeringen enda en ny styrke ledet av Abu Samhadana en militant Hamas-leder som er ettersøkt både av Israel og USA.

Mahmoud Abbas erklærte vedtaket om denne styrken for ugyldig. Men denne uka trosset Hamas presidentens ordre og sendte styrken ut i gata likevel.

– Det er en forferdelig rotete situasjon. Du har en politisk konflikt mellom Fatah og Hamas konflikter mellom mange smågrupper som kontrollerer hvert sitt nabolag og du har kriminell virksomhet. Gnisningene mellom alle disse gruppene kan fort utvikle seg til en Irak-lignende borgerkrig sier Jon Pedersen forskningssjef ved Fafo.

Smuglet penger

Hans frykt deles av flere analytikere. Etter hvert som ressursene tørker inn i de palestinske områdene blir spenningene mellom militsgruppene stadig større.

– Jeg er også redd at friksjonen mellom styrkene kan føre Gaza mot en katastrofe. Det er en brytekamp mellom de to partene sier den palestinske politiske analytikeren Hani Habib til Reuters.

Det har lenge vært skuddvekslinger mellom Hamas- og Fatah-folk spesielt på Gaza. Men trefningene er intensivert. Denne uka ble to medlemmer av Hamas' militære fløy drept i bakholdsangrep på Gaza. Flere Hamas-folk ga Fatah skylda for henrettelsene.

Og i går ble en kjent Hamas-leder stanset på grensa mellom Egypt og Gaza med 800.000 dollar (nesten fem millioner kroner) i et pengebelte. Hamas har slitt med å overføre pengestøtte fra de arabiske landene fordi bankene frykter sanksjoner fra USA.

Men pengene som ble forsøkt innført via kurer i går ble beslaglagt av grensevakta – og ifølge AP tatt videre til presidentens kontor. Da ryktene om dette spredte seg strømmet militante Hamas-tilhengere til grensa for å protestere. Ifølge Reuters førte dette til løfter om at pengene skulle sendes videre til innenriksdepartementet – kontrollert av Hamas.

President Abbas har gitt ordre om etterforskning av Hamas-lederens forsøk på pengesmugling melder NTB.

USA advarer

USAs utenriksminister Condoleezza Rice tok i går president Abbas' parti i striden med Hamas.

– Jeg må si at jeg ikke kan komme på noen stabile omgivelser hvor du har flere militser og flere sikkerhetsstyrker. Det er en veldig farlig situasjon advarte hun.

Men Midtøsten-kjenner Jon Pedersen tror det blir svært vanskelig å avvæpne de mange militsgruppene.

– Det er så mange styrker og så mye våpen i omløp at det er nesten umulig å oppløse dem. De overlever gjennom å være militante grupper og inntil livssituasjonen blir mye bedre vil de fortsette med det sier Pedersen.

Han peker på at situasjonen blir enda mer komplisert ved at det ikke bare er Fatah og Hamas som kjemper mot hverandre men en rekke militsgrupper hvorav mange er innblandet i kriminelle aktiviteter.

Medlemmer av Fatahs sikkerhetsstyrker protesterer mot den nye Hamas-sikkerhetsstyrken på Gaza torsdag ettermiddag. Timer senere var de to styrkene i kamper mot hverandre utenfor parlamentet.

Mer fra Dagsavisen