Verden

– Barn var sexleketøy

Sex og vold blant «Bounty»-mytteristenes etterkommere:

Det er en meget spesiell rettssak som i disse dager rulles opp for verdens øyne fra den knøttlille stillehavsøya Pitcairn. Livet på stillehavsøyene vil ikke fortone seg som like idyllisk etter dette.

– Piker ble behandlet som de var sexleketøy sa en tidligere Pitcairn-kvinne som fortalte at hun var blitt voldtatt fire ganger som lita jente.

– Menn kunne gjøre hva de ville med dem sa hun ifølge australske aviser under rettssaken i går.

Kvinnen vitnet i saken mot den andre av de siktede fra Pitcairn Des Brown også kalt «Munnen» som er anklaget for å ha misbrukt fem ofre deriblant en fem år gammel jente og en annen på 13. Brown sa seg uskyldig i de 15 punktene han er anklaget for.

Vitnet via link

Brown er én av sju menn – halvparten av øyas voksne mannlige befolkning – som er tiltalt for i alt 55 sexovergrep. Noen av dem skriver seg fra over 40 år tilbake i tiden.

Pitcairn ligger like øst for datolinjen og saken mot Brown kom opp under andre dag av denne rettssaken som pågår i et falleferdig samfunnshus i Adamstown det eneste «tettstedet» på denne øya som har 47 innbyggere.

Aktor Christine Gordon sa at Brown er anklaget for å ha overfalt ei jente i øyas Sjuendedags Adventistkirke og ei annen under en fisketur. Hun sa at Brown hadde handlet som om unge jenter var tilgjengelige akkurat når det passet ham. En kvinne fortalte retten at hun var bare fem da Brown overfalt henne da hun lekte mellom buskene. Hun vitnet via en videolink fra Auckland på New Zealand. Også Browns far som er 78 står på tiltalebenken.

Browns svoger Steve Christian har erklært seg ikke skyldig i tiltalen som lyder på seks voldtekter og fire voldtektsforsøk. Christian er øyas borgermester og direkte etterkommer av Fletcher Christian som ledet det myteomspunne mytteriet på HMS «Bounty» i det Herrens år 1789. Aktor Simon Moore sa onsdag at Christian begikk overgrepene da han var mellom 13 og 24 år gammel.

– Det var aldri snakk om samtykke. Steve Christian utførte en rett han mente var hans sa Moore ifølge fjernsynsstasjonen TVNZ.

Pitcairn tilhører Storbritannia og britiske myndigheter har skipet ut dommere politi et fengsel rettsbetjenter og seks journalister som får følge saken.

Mytteri og blodbad

Og om rettssaken er spesiell så er ikke øysamfunnet og dets historie noe mindre underlig. Pitcairn er et av de mest isolerte stedene på denne kloden et liten prikk på kartet halvveis mellom Peru og New Zealand uten flyplass og uten en havn der skip kan legge til. Folk og utstyr må tas inn i såkalte «longboats» eller åpne storbåter.

Hit kom Fletcher Christian og de andre mytteristene fra «Bounty». De hadde puttet den forhatte kaptein Bligh og 18 av mannskapet på «Bounty» i en 23 fots åpen livbåt og latt dem seile sin egen sjø for å si det sånn. Etter 47 døgn ble de skyllet i land utslitte men i live i en strand på den indonesiske øya Java.

Ni av mytteristene med Fletcher Christian i spissen seilte rundt om i Stillehavet i et år der de plukket opp 12 polynesiske kvinner seks menn og ei lita jente før de endte på Pitcairn en til da ubefolket øy som er drøye tre kilometer lang og halvparten så bred.

Christian som er blitt udødeliggjort i filmer med Marlon Brando Mel Gibson og Clark Gable ble drept tre år senere av polynesierne som var leie av å bli behandlet som slaver. Et blodbad fulgte der alle de polynesiske mennene og tre mytterister mistet livet.

Siden har livet gått sin noen spesielle gang på Pitcairn i hvert fall når det gjelder sex. Ikke engang alle kvinner synes det er noe galt i å ha sex med mindreårige og de har forsvart det som «øytradisjon og noe en var enige om».

Det synet deler ikke aktoratet som sier det er på høy tid å få en stopp i denne «inngrodde kulturen å ha sex med mindreårige barn».

Flere av øyboerne mener det aldri burde vært noen rettssak. Og både de og forsvarene frykter at Pitcairn vil gå til grunne om lov og rett får gå sin gang og halvparten av mannfolkene blir satt bak lås og slå. For hvem skal da styre storbåtene som er livlinen til resten av verden og som bringer livsviktige forsyninger til kvinner og barn?

Mer fra Dagsavisen