Verden

Terrorbomber mot hoteller i Istanbul

Minst to personer er drept og 11 andre skadd i bombeeksplosjoner på to mindre hoteller i den tyrkiske storbyen Istanbul natt til i går. Hotellene ligger i hver sin ende av det historiske området Sultanahmet hvor kjente turistattraksjoner som Den blå moské og Topkapi-palasset ligger.

Ble advart

Ansatte ved ett av hotellene Pars Hotell forteller at de fikk en anonym telefonadvarsel rundt ti minutter før det smalt:

«Det er en bombe på rom 305» skal stemmen ha sagt og de ansatte fikk slik evakuert gjestene. 37 gjester skal ha oppholdt seg i Pars Hotell – som ligger i Laleli-distriktet like i nærheten av det historiske området Sultanahmet. Her bor mange russere og området er svært populært blant østeuropeiske turister.

Den andre bomben rammet Star Holiday Hotell på selve Sultanahmet. Hotellet hadde 20 gjester og er populært blant nordmenn på besøk i Istanbul. Ingen nordmenn skal imidlertid være blant de skadde. Blant de skadde er nederlendere kinesere ukrainere tyrkere og en person fra Turkmenistan. Ingen av dem skal være livstruende skadd.

Samordnet aksjon

Byens politisjef mener det trolig dreier seg om en terroraksjon. De to bombene eksploderte samtidig ved totiden om natten lokal tid noe som styrker teorien om at det dreide seg om en samordnet terroraksjon opplyser politimester Celalettin Cerrah til det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Tre timer senere ved femtiden i går morges gikk to bomber av med tretti minutters mellomrom i et lager for flytende gass ved en av bensinstasjonene i Milangaz-kjeden i utkanten av byen. Gassen driver Istanbuls mange taxier.

Milangaz er eid av den mektige Demirören-familien. Direktøren i fotballklubben Besiktas hvor blant andre nordmannen John Carew spiller er styremedlem i familieselskapet og dukket opp på åstedet i går formiddag sammen med sin bror skriver den tyrkiske avisen Hürriyet.

Brødrene Demirören kunne da konstatere at ingen mennesker kom til skade og en bensinlekkasje som oppsto etter eksplosjonene ble raskt utbedret.

Al-Qaida-sympatisører

Abu Hafs al-Masri-brigadene en gruppe som hevder den tilhører al-Qaida sa i går kveld at den sto bak bombeaksjonene. Gruppen advarer ifølge NTB-Reuters om at det vil komme flere angrep i Europa som straff for at europeiske regjeringer avviste et tilbud om våpenhvile fra Osama bin Laden tidligere i år.

– De hellige krigerne fra Abu Hafs-brigadene har utført den første av en serie operasjoner mot europeiske land heter det i en uttalelse som ble lagt ut på et internettsted i går.

Abu Hafs al-Masri-brigadene har tidligere tatt på seg skylden for angrep mot vestlige land uten at påstandene har vist seg å stemme. Gruppen har sagt den sto bak terrorangrepet i Madrid i mars og et omfattende strømbrudd i USA. Politiet i de to landene avviser påstandene.

Ingen medlemmer av gruppen er noen gang blitt arrestert. Arabiske og vestlige eksperter er usikre på om Abu Hafs al-Masri-brigadene virkelig kontrolleres av lederne i al-Qaida om den opererer selvstendig eller om den i det hele tatt eksisterer som noe annet enn en signatur for personer som ønsker å spre frykt.

Mer fra Dagsavisen