Politikk

Lobber for legemiddelfirma

Tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) jobber nå som lobbyist på Stortinget for et utenlandsk legemiddelfirma.

Fra i sommer har Strøm-Erichsen vært ansatt i Rud Pedersen - et nordisk selskap som driver med lobbyvirksomhet. Forsvar og helse er to av hovedområdene til selskapet. Strøm-Erichsen har vært både forsvarsminister og helseminister i Stoltenberg-regjeringen, og har fortsatt adgangskort til Stortinget som tidligere innvalgt stortingsrepresentant. Dette hadde hun på hofta da hun 17. desember 2014 møtte Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland på Stortinget for å drive lobbyvirksomhet for et svensk legemiddelfirma. Stensland sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

I 2012 ble Stensland utnevnt som styremedlem i Helse Vest av daværende helseminister Strøm-Erichsen. Samme år ba Stortinget regjeringen om å legge fram en ny legemiddelmelding. Den kommer til Stortinget i løpet av vårsesjonen.

 

Les også: Jobber for PR-
byrå - behandler statsbudsjett

 

Legemiddelindustrien

Meldingen handler om riktigere legemiddelbruk og hvordan man kan begynne å bruke nye medisiner raskere. Det var legemiddelfirmaet som Strøm-Erichsen har som kunde, som ba om møte i lys av prioriteringsdebatten, forteller Stensland, som jobber tett med denne meldingen fram til sommeren.

- Firmaet fryktet at sjeldne sykdommer ikke lenger ville bli prioritert i Norge. Det er selvsagt ikke grunn til å konkludere slik, sier Stensland.

- Det var Strøm-Erichsen som utnevnte deg som styremedlem av Helse Vest i 2012. Kom det opp i samtalen?

- Nei. Jeg kjenner ikke Anne-Grete spesielt godt, og har møtt henne ved svært få anledninger. At jeg ble utnevnt til Helse Vest var nesten et sjokk, sier han.

Strøm-Erichsen understreker at valget av representanter skjer etter forslag som ble forelagt henne.

 

Les også: Matgiganter hyret inn First House

 

«Helt spesiell situasjon»

Den tidligere helseministeren beskriver dette som en «helt spesiell situasjon og en helt spesiell kunde».

- I dette tilfellet var ikke kunden norsk, og derfor var jeg med. Vi må være åpne ovenfor de vi møter. Det betyr ikke at jeg går til pressen hver gang jeg har en ny kunde eller et møte. En advokat ville aldri brutt fortroligheten med sin klient. Sånn må det nesten være, sier Strøm-Erichsen.

Hun mener det er uproblematisk at hun som tidligere helseminister nå jobber som lobbyist opp mot helsemyndighetene i Norge.

- Det er flere år siden jeg var helseminister. Jeg jobber heller ikke mye med helsesaker, men litt. Det er viktig å forstå at jeg jobber for utenlandske selskaper som ikke kjenner det norske systemet, og trenger informasjon om norsk samfunnsliv, og hvordan man går fram ovenfor norske myndigheter, sier Strøm-Erichsen.

 

Politikk og PR

Strøm-Erichsen er ikke alene om å gå til påvirkningsbransjen. En opptelling Klassekampen gjorde etter valget viste at én av ti i det rødgrønne regjeringsapparatet gikk til PR-bransjen etter at Stoltenberg II-regjeringen mistet makten. Strøm-Erichsen understreker at hun har holdt seg innenfor karantenetiden på et halvt år, og et år når det gjelder forsvarssaker. Men nå er det fritt fram.

- Det kan ikke være slik at det er et yrkesforbud for oss som er tidligere politikere. Det som er viktig er at en tar vare på egen integritet, og det gjør jeg, sier hun.

 

«Rotete»

Peggy Brønn, er professor ved Handelshøyskolen BI, og ekspert på PR og samfunnskontakt. Hun forstår godt hvorfor Rud Pedersen ønsker å bruke Strøm-Erichsen, som er én av få som overlevde hele åtte år i den rødgrønne regjeringen.

- Hun er jo en gullgruve. Men dette tilfellet er litt på kanten etter min mening, sier Brønn og beskriv det hele som «rotete».

Hun mener at i et lite land som Norge er det spesielt viktig at beslutningstakerne tar ansvar for egen habilitet, og er oppmerksom på rolleblanding.

Stortingsrepresentant Stensland synes ofte det er best at de som kontakter han ikke involverer et lobbyfirma.

- Jeg er jo en helt vanlig fyr, som er ganske enkel å få tak i. Jeg har ikke skjønt hvorfor noen er villig til å betale store summer til et lobbyfirma, for å få til det, sier Høyre-politikeren.

 

Mer fra Dagsavisen