Politikk

Vil trenge filmnødhjelp også i 2015

Verken de rødgrønne eller de blåblå har noen løsning for hvordan framtida skal sikres for organisasjonen som i år finansierer over 30 filmfestivaler i Norge.

- Vi kan rett og slett ikke fortsette som før, sa styreleder for organisasjonen Film & Kino, Knut Even Lindsjørn, i går da han mottok en innstilling fra et utvalg som har vurdert hvordan Film & Kino skal organisere seg i framtida (se faktaboks).

Utvalget vil at organisasjonen som blant annet har vært en kommunal medlemsorganisasjon, nå skal få private aktører med seg.

Lindsjørn synes forslagene er spennende, men han er ikke i tvil om at penger uansett vil bli et problem videre. Det er ingen redning i at organisasjonen omstrukturerer.

- Den økonomiske situasjonen vil etter all sannsynlighet forverre seg de neste årene, sier Lindsjørn til Dagsavisen.

Finansierer festivaler

Film & Kino eier store deler av Filmfestivalen i Haugesund, og har blant annet ansvaret for å bevilge penger til filmfestivaler som Film fra Sør, Bergen Internasjonale Filmfestival og Tromsø Internasjonale Filmfestival, i tillegg til bygdekinoen og andre filmformidlingstiltak som cinematekene i landet.

Dette ansvaret har de gjennom at de bevilger penger gjennom Norsk kino- og filmfond, som finansieres av avgiftene på DVD-salg og salg av kinobilletter.

Aftenposten kunne i går melde at antall kinogjengere synker, og de siste årene har salget av DVD-filmer falt dramatisk. Så ille er det nå, ifølge organisasjonen, at de taper én million kroner hver måned. Grunn? Folk laster ned og streamer filmer stadig mer.

Avlyste tiltak

Ser vi et halvt år tilbake i tid, kokte det hos Film & Kino.

Etter å ha ropt om hjelp i lang tid, så organisasjonen seg nødt til å gå ut i media og fortelle om hvilke filmkutt de ville måtte gjøre dersom de skulle forholde seg til inntektssvikten.

En halvering av festivalstøtten, nulling av cinematekene utenfor Oslo, og et stort jafs av pengene som går til bygdekino og filmtiltak for barn, fikk bransjen til å se rødt. I sommer vedtok Film & Kino budsjettkuttene.

Den rødgrønne regjeringen ble flere ganger utfordret på hva den ville gjøre med situasjonen, og kom til slutt med en krisepakke på totalt 11,2 millioner for neste år for filmfestivalene og filmkulturelle tiltak for barn og unge og for cinematekene.

I tillegg skulle regjeringen utrede en ny avgiftsordning for streaming og nedlasting av film. Dette kunne kanskje få inntektene oppover igjen.

Men i statsbudsjettet som den rødgrønne regjeringen la fram rett før den gikk av, kom dommen: Det var for komplisert å innføre disse avgiftene, så departementet la det på is.

I de blåblås tilleggsproposisjon var det ingen endringer, og dermed står Film & Kino, og aktørene som er avhengig av finansiering fra dem, uten noen videre avklaring om framtida etter neste år.

- Vi fikk en kortsiktig løsning for 2014, og vi kommer til å være avhengig av å få det samme også i 2015, sier Lindsjørn til Dagsavisen.

Kommer tilbake

Kulturminister Thorhild Widvey (H) hadde ikke tid til å svare på spørsmål om Film & Kinos framtid i går, men statssekretær Knut Olav Åmås skriver i en e-post til Dagsavisen at departementet vil lese utvalgets innstilling med stor interesse, og at de vil komme tilbake til finansieringen av filmkulturelle tiltak under gjennomgangen de skal ha av filmfeltet.

Om avgift på streaming og nedlasting, svarer Åmås at det er et komplisert spørsmål fordi en slik avgift også må gjelde for utenlandske tilbydere.

- Som omtalt i budsjettproposisjonen har vi besluttet å ikke gå videre med dette på nåværende tidspunkt. Vi holder oss imidlertid orientert om utviklingen i andre land, og utelukker ikke at det er mulig å finne gode løsninger for tilpasning av avgiften på sikt, skriver han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Dette vil de endre

Utvalget som skulle se på Film & Kinos organisasjonsmodell la i går fram innstillingen der de ønsker:

* At Film & Kino skal bli en bransjeorganisasjon som også omfatter de private aktørene i markedet.

* At Film- og kinofondet skal administreres av Kulturdepartementet. Fondet skal bevilge penger til Film & Kino som skal ivareta sine oppgaver.

* I tillegg vil de at Norsk filminstitutt skal ta ansvar for finansiering av cinematekene og tiltakene under Den kulturelle skolesekken.

Utvalgsleder Petter Steen forteller at det i praksis ikke vil være den store forskjellen annet enn at organisasjonen nå vil inkludere de stadig flere private aktørene i Kino-Norge.

– Fordi det er statlige midler som Film & Kino har forvaltet, må i så fall midlene være et selvstendig fond, som Kulturdepartementet forvalter og tildeler Film & Kino, sier han.

Mer fra Dagsavisen