Navn i nyhetene

Vil ikke dømme Nav ennå

Knut 
Røed (52) er seniorforsker ved Frischsenteret, som har evaluert Nav-reform­en for Forskningsrådet.

Ønsket med Nav-reformen var å få flere i arbeid og færre på stønad. Men slik har det ikke gått?

- Ikke ennå i hvert fall. Foreløpig ser vi ingen tegn til at denne reformen har gitt de resultatene den var tiltenkt. Men egentlig er det altfor tidlig å felle en dom, for det har vært en veldig stor omstillingsprosess. Jeg har tro på at det vil bli bra til slutt.

Hvor lenge kan det gå da, før vi ser en bedring?

- Jeg tror det allerede begynner å gå bedre. Analysene som nå er blitt publisert, dekker omstillingsperioden fram til 2011. Etter det har vi ikke noe datamateriale.

Hva skjedde ved innføringen av Nav-reformen?

- Studien tyder på at da Nav-kontorene ble åpnet og hoveddelene av reformen ble gjennomført, så førte det til at det tok 3-4-5 prosent lengre tid å komme i arbeid. Det gikk altså litt tregere.

Hvorfor det?

- Det var en veldig stor omstilling, og det er viktig å huske at tre helt ulike etater skulle smelte sammen til én. Trygdekontorene, sosialkontorene og arbeidskontorene hadde ulike datasystemer og arbeidsmetoder, og det oppsto mye kaos. Mye tid og krefter ble brukt til omstillingen og da ble det mindre tid til brukerne. Samtidig hadde man uflaks etter som finanskrisen førte til merarbeid da reformen skulle gjennomføres.

Hvem ble rammet?

- Folk med litt mer kompliserte behov ble nok rammet mest, blant annet unge uføre. Det ble nok litt mindre tid til å følge opp og hjelpe dem.

Var Nav-reformen et feiltrinn?

- Jeg har fortsatt tro på at grunnideen er god, det å se helse og arbeid i sammenheng, og å ha alt under ett tak. Men man kan spørre seg om ikke dette ble gjennomført vel raskt og uten at datasystemene og den slags var rustet til å takle det. Ting kunne ha blitt gjort på en bedre måte. Men det er for tidlig å si om det nye systemet er dårligere enn det gamle.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- De bøkene som pappa leste for oss barna, slik som «Greven av Monte Cristo».

Hva gjør deg lykkelig?

- Det kan være å plutselig skjønne en ting jeg har gått og grublet på lenge. Jeg er også blitt veldig god på å takle feriedager og kombinasjonen sol, sommer og familie.

Hvem var din barndomshelt?

- Eventyrfiguren Mumle Gåsegg, som spiste så mye og som var så råsterk og som ordnet opp med både djevler og konger.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg synes egentlig jeg er en ganske hyggelig fyr, men jeg er håpløst upraktisk og litt pinglete.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg et par glass rødvin for mye.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg går gjerne i demonstrasjonstog for mer likhet.

Er det noe du angrer på?

- Det orker jeg ikke å reflektere over.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Det må nesten være en arbeidsledig Nav-brukende heismontør, som både kunne ha ordnet med heisen og lært meg mer om Nav.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen