Navn i nyhetene

Studentenes nye sjef

Therese Eia Lerøen (24) har det siste året vært fagpolitisk ansvarlig i arbeidsutvalget til Norsk studentorganisasjon. Tok over som leder 1. juli.

Du har allerede vært i NSOs arbeidsutvalg et år. Hvorfor ville du ta et til?

– Det siste året har vært et utrolig spennende år hvor det har skjedd veldig mye, så jeg skjønte at jeg ikke var helt ferdig.

Du er egentlig utdannet førskolelærer. Hva førte deg til topps i NSO?

– Jeg begynte å engasjere meg i NSO da jeg var tillitsvalgt på Høgskolen i Oslo og Akershus. Etter hvert bestemte jeg meg for å stille til landsstyret, der jeg satt i to perioder før jeg stilte som fagpolitisk ansvarlig. Det har vel egentlig bare ballet på seg.

Hva er de viktigste sakene for NSO det neste året?

– Det er blitt varslet en stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning, som kommer i 2017. For oss er det veldig viktig at det blir en studentmelding, så det neste året skal vi gjøre det vi kan for å påvirke innholdet. I 2016 skal NSO også arrangere et møte for Den europeiske studentunionen, som skal ha tema «den globale studentstemmen». NSO vil være i førersetet for å etablere den studentstemmen.

Hva er den viktigste saken for deg personlig?

– Jeg har jobbet mye med kvalitet i høyere utdanning, så jeg syns det er veldig kult at vi får en egen kvalitetsmelding. Det er en viktig sak for meg, og jeg ønsker at den skal være så konkret som mulig på de sakene som angår studentene hver dag.

Syns du regjeringens politikk for høyere utdanning er god?

– Jeg er spesielt godt fornøyd med studentboligsatsingen vi så i årets budsjett, men vi har fremdeles en lang vei å gå. Det må bygges enda flere studentboliger, og vi må komme opp på et nødvendig nivå på studiestøtten. Det blir også spennende å se hvilke ambisjoner regjeringen presenterer i stortingsmeldingen om kvalitet.

Det har vært fire mannlige NSO-ledere siden forrige kvinne. Har dere et kvinneproblem?

– På årets landsmøte ble det valgt inn fire kvinner og to menn i arbeidsutvalget, men de to siste årene har det vært ubalanse i kjønnsfordelingen. I år har vi også hatt en samling for kvinnelige ledere og nestledere i organisasjonen, og vi har brukt tid internt på å snakke om rekruttering.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er «Idas dans» av Gunnhild Corwin, fordi den viser hvor skjørt livet er og hvor viktig det er å bruke hver dag.

Hva gjør deg lykkelig?

– At andre er glade. Og en stor kopp kaffe om morgenen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går jeg i butikken og kjøper banan, jordbær og en stor plate melkesjokolade. Sjokoladen smeltes og brukes til å dyppe bærene og bananen i. Jeg spiser alt selv.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Skolepenger for studenter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Gaute Ormåsen med gitar.

Mer fra Dagsavisen