Navn i nyhetene

Må ha syvende sans

Andrea Sjøvoll (22) leder Press. Redd Barnas Press står bak Gullbarbie, hvor aktører og annonsører kritiseres for sitt kroppshysteri og utbørlige press på ungdommer. Årets nominerte er Synsam, Elevkalenderen og Bjørn Borg.

Fortell om Gullbarbie?

– Det er en konkurranse som vi i Press startet i 2010 for å gi ungdommen mulighet til å stå opp mot alt presset fra reklame- og mediebransjen. For det er et stort press på unge i dag. Vi skal være som vi blir fortalt av reklamebransjen. Det er vanskelig å stå alene i den kampen. Så da ville vi gi ungdommen et alternativ.

Hva ønsker dere å oppnå med Gullbarbie?

– I første omgang så er det jo å gi ungdom beskjed om at man ikke er nødt til å leve med dette presset her. Vi forteller dem hvilke triks reklamebransjen bruker og bare opplyser ungdom. Noen ganger ønsker vi selvfølgelig å gjøre en endring og gi de som er nominert beskjed om at måten de markedsfører seg på ikke er greit, og at de må skjerpe seg.

Er ikke hverdagen veldig annerledes nå enn for bare få år tilbake?

– Jo, det er annerledes nå, og sosiale media ser vi har blitt en plattform for å opprettholde disse idealene. Det er veldig mange som liker å skylde på sosiale medier for det presset vi har i dagens samfunn, men vi må huske på at dette presset oppsto lenge før det. Og gjennom å skylde på sosiale medier, så skylder man også på ungdom for å ha skapt dette presset.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kalenderen min betyr mye for hva jeg gjør med livet mitt om dagen.

Du har syvende sans og ikke digital løsning?

– Ja, jeg har syvende sans, selv om jeg er del av internettgenerasjonen, så har jeg ikke helt kommet meg på nett akkurat der.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er mye rart. Frihelger gjør meg veldig lykkelig. Litt sånn småting, som for eksempel når folk som ikke kjenner hverandre snakker med hverandre – på kollektivtransport. Da blir jeg veldig glad.
    
Hva misliker du mest ved deg selv?

– Hm, nei som mange andre norske ungdommer så misliker jeg en del ved meg selv, for vi er blitt fortalt at det finnes kun en måte å være bra på. Det er vel derfor vi har Gullbarbie?

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er vel ganske mye, og jeg har gått mye i demonstrasjonstog i oppveksten og jobben ikke minst. Jeg liker best demonstrasjonstog der det er mye roping, for jeg er en jævel til å rope. Hvis det er noen gode slagord er jeg nesten med på det meste altså.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er mye jeg angrer på. Jeg angrer på at jeg ikke spiste frokost i morges, for da var jeg veldig sulten fram mot lunsj. Jeg tror ikke man ville ønske å gjøre ting bedre om man ikke angret.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Oj. Det store, vanskelige spørsmålet. Jeg tror ikke jeg ville stått med en kjendis eller en kjent person – for jeg blir så veldig fort starstruck.

Hvilken kjendis hadde vært verst?

– Uff, nei, si det. Kanskje Linn Skåber ville vært det verste. Haha, du er veldig morsom, og jeg må prøve å si noe morsomt og så går ikke det. Det må være noen jeg ser ganske ofte. Kanskje jeg skal si søstrene mine, så kunne vi spilt Uno i heisen?

Mer fra Dagsavisen