Navn i nyhetene

Dyrenes vokter

Siri Martinsen (42) er veterinær og leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, som anmeldte eieren av hunden Lucas. Lucas ble natt til 17. juli 2014 bundet fast til et betongrør og kastet fra Krapfossbrua i Moss. Saken går nå for Høyesterett.

Hvorfor valgte dere å anmelde eieren av hunden Lucas?

– Fordi det var et brudd på dyrevelferdsloven som førte til lidelser for dyret. Gjennom årene har vi anmeldt mange dyremishandlingssaker, men de fleste blir henlagt. Etter hvert innså vi at dette er et strukturelt problem, særlig når andre land begynte å ta tak i det. For eksempel i Sverige, der Stockholm-politiet opprettet en egen dyrepolitienhet. Vi fant derfor ut at det var riktig å kjempe for det samme i Norge. Lucas-saken er en typisk mishandlingssak som skjedde på et tidspunkt da bevisstheten begynte å snu, både i politiet og blant politikere, og i samfunnet generelt. Saken er kommet dit den er i dag nettopp fordi det er kommet en erkjennelse av at dyremishandling ikke er blitt tatt på alvor i den grad voldsutøvelsen krever.

På hvilken måte kan Lucas-saken skape presedens for lignende saker?

– Dette er første gang en dyrevernssak kommer til Høyesterett etter den nye dyrevelferdsloven og opprettelsen av et eget dyrepoliti. Jeg håper derfor retten er sitt ansvar bevisst i form av å ta mishandlingen på større alvor enn ved tidligere straffeutmålinger. De har ikke vært i tråd med rammene i dyrevelferdsloven eller det som ville vært tilsvarende praksis i andre typer lovbrudd. Det vil heve dyrenes status i rettsvesenet og stadfeste signalene som nå kommer fra politiet, riksadvokaten og justisministeren.

Aktor la ned påstand om ti måneders fengsel. Er det tilstrekkelig?

– Vi uttrykte skuffelse over at aktoratet ikke holdt på tolv måneder, som var den opprinnelige påstanden, og mener det hadde vært riktig å heve den enda mer. Tross alt er strafferammen tre år for mishandling av dyr ved grove eller gjentatte hendelser. Det er en grovhet i denne saken som vi mener bør virke skjerpende ved at tiltalte vurderte ulike avlivningsmetoder som alle ville medført sterk smerte.

Hvordan skal man unngå lignende saker i framtida?

– Først og fremst må straffene for dyremishandling stå i forhold til strafferammene. Rammen på tre år er aldri blitt brukt, selv om vi har hatt så grove tilfeller av mishandling at det burde vært aktuelt. Dyrepolitiet er også viktig. Vi vil at kompetansen Økokrim har på området, får fotfeste i de ulike politidistriktene.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Hele Tor Åge Bringsværds forfatterskap. Han har flere bøker med interessante perspektiver på forholdet mellom mennesket og andre skapninger.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var sikkert ganske inspirert av Astrid Lindgrens mange heltefigurer. Pippi Langstrømpe var en favoritt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– NOAH arrangerer årlig fakkeltog mot pelsdyroppdrett, og jeg deler heldigvis med flere tusen andre at jeg er villig til å demonstrere for å avvikle pelsnæringen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå er det Erna Solberg. Vi har samlet inn over 100.000 underskrifter mot pelsdyroppdrett som vi gjerne vil overlevere. Det har vist seg litt vanskelig å få til en avtale, så det hadde passet kjempefint.

Mer fra Dagsavisen