Navn i nyhetene

Derfor vil han gi deg en fridag

Arild Hermstad foreslår at 5. juni fra og med neste år skal være nasjonal fridag.

Hvem: Arild Hermstad (51)

Hvorfor: Foreslår å gjøre verdens miljødag 5. juni til en nasjonal fridag fra neste år av.

Hvorfor er det behov for å gjøre akkurat miljødagen til en fridag?

– Vi trenger å forbinde miljø med noe som er positivt, og det å ha fri er jo alltid positivt. Så mener vi det er viktig at vi markerer hvor viktig miljøsaken er. Vi har arbeidernes dag 1. mai. Det var forrige årshundres store kampsak. Dette århundres største kamp er for miljøet.

Hvordan burde folk i så fall markere miljødagen?

– Folk kunne markert dagen ved å skaffe seg mer kunnskap om miljø, og ikke minst bruke naturen der de bor. Rundt om i kommuner i hele landet er det allerede i dag masse aktiviteter som arrangers i forbindelse med miljødagen.

Andre har reist diskusjonen om det ikke er for mange fridager i Norge i dag. Dere foreslår ikke å fjerne noen av dagens fridager?

– Nei, i utgangspunktet mener vi i Miljøpartiet De Grønne (MDG) at vi bør ta ut mer av den veksten vi har hatt i produktivitet i mer fritid. Derfor mener vi at vi godt kan bevilge oss mer fri. Mange av oss lever travle liv, og hadde ikke hatt vondt av en ekstra fridag.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jens Bjørneboes «Bestialitetens historie». Da jeg leste den boka første gang var jeg litt blårussaktig. Men den boka satte noen varige spor. Den sådde noen frø hos meg om at verden er et ganske urettferdig sted.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å bade.

Har du fått badet mye i det siste?

– Ja, men ikke nok! I helgen som var hadde vi landsstyremøte i MDG, og da ble det litt for lite bading, så jeg har mye ugjort på badefronten.

Hvem var din barndomshelt?

– Min morfar. Min far døde da jeg var ung, og da var jeg mye hos min morfar. Han kunne alt som imponerte en liten guttunge. Han kunne mekke, male og melke kuer, og var en trygg voksenperson for meg da jeg var liten.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle kanskje vært litt flinkere til å fullføre setninger jeg begynner på. Det vet jeg i hvert fall er en egenskap mange andre misliker ved meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Sjømat og kald hvitvin på ettermiddagen er noe av det beste jeg kan få.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Den norske oljepolitikken, med olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og administrerende direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i spissen. De kan jeg gjerne gå i demonstrasjonstog mot.

Er det noe du angrer på?

– Jeg pleier egentlig ikke bruke så mye tid på å angre. Hvis jeg angrer på noe jeg har gjort, så bruker jeg å snakke med den det gjelder. Det er min oppskrift: Ta det opp med en gang, så slipper du å gå rundt og bære på anger.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kanskje Une Aina Bastholm som er min medtalsperson i MDG. Hun er for tida ute i mammapermisjon, og jeg gleder meg veldig til at vi skal møtes og legge en plan for hvordan MDG skal suse fram på målingene framover.

Mer fra Dagsavisen