Navn i nyhetene

– Skinnvest? Ja takk!

NRKs Knut Erik Solhaug vil ha skinnvest. Men det skal ose rebell og badass, ikke karsk og bernaise.

This image released by AMC shows Norman Reedus, left, and Samantha Morton in a scene from "The Walking Dead." The AMC channel says its series will wrap with an 11th season spanning 24 episodes and two years. When “The Walking Dead” is laid to rest in late 2022. (Jace Downs/AMC via AP)

Hvem: Knut Erik Solhaug (41)

Hva: Journalist og moteguru i NRK Østlandssendingen.

Hvorfor: Slår et slag for skinnvest når alle skal ha strikkevest

Forrige uke hadde dere en sending der dere snakket mye om høstens store hit, nemlig strikkevesten. Pleier dere ha så heftige moteinnslag på Østlandssendingen?

– Nei det er kanskje litt uvanlig men det hender vi plukker opp tematikk som omfatter mote. Vi snublet over en sak hos dere og tenkte det var artig.

###

Slår et slag for skinnvesten: Knut Erik Solhaug Foto: selfie


Du ble konfrontert med din egen vestesmak, og slo et slag for skinnvest. Da må jeg si jeg spisset ører.
– Jeg prøvde å se meg sjøl med strikkevest, men fikk det ikke til å stemme. Jeg er opprinnelig bygdegutt fra Trysil og har et sterker forhold til skinnevsten enn strikkevesten.


En trønder som jobbet her i avisa før pleide si at «det blir itj fest uten skinnvest» - enig?
– Ikke helt. Jeg har opplevd en og annen fest uten vest. De festene jeg pleide gå på som ungdom var nok ikke helt der som trønderbataljonen er.

Les også: Alt under navlen lager lyd


Er dette utskjelte plagget egentlig et symbol på kampen mellom høy- og lavkultur, by og bygd?
– Jeg vil på en måte si det. Det går nok et skille der. Samtidig er det ikke prototypen med burgunder skjorte og bernaiseflekker fra trønderfestene som jeg er ute etter.

Oslo  20150903.
Kronprinsesse Mette-Marit er tilstede  på Oslo kongressenter når Norsk psykologforening arrangerer sin årlige psykologikongress 3. og 4. september.
Det var Kulturinnslag ved Robert Stoltenberg alias  Narvestad.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Mote-badass, motebadass og ekte badass. Foto: Scanpix


Så det er en sånn tidlig Eirik Jensen-look du er ute etter?
– Ja, han hadde kanskje glidd greit inn på en trønderfest, men det jeg tenker meg er mer «Sons of Anarchy» og Daryl fra «Walking Dead». Den litt røffe outlaw-stilen, nesten biker men ikke helt der.


Han Daryl er ikke så verst, nei.
– Hele looken til Daryl er fin, vesten er bare krona på verket. Det er litt funny, og litt flaut å si – men hver gang jeg klipper meg, og det er ikke ofte, da pleier jeg ha med bilde av Daryl og sier til frisøren: «sånn!».

###

Wannabe bad: Solhaug demonstrerer sin outlaw-stil, med egen øks og vest. Foto: privat

Så sløydlærer- og Narvestad-stilen med hestale, tresko eller lisseslips og mokkasiner helt utelukket?
– Det er helt helt utelukket ja. Og for å trekke inn noen familieære forhold så er det også sånt som minner meg om faren min, lærer'n – med brystlomma full av penner, der en har sprunget lekk sånn at vesten har noen blekkflekker.


Men, har du skinnvest da eller er det bare en våt fashion-fantasi?
–  Jeg har en vest jeg bruker på høsten, det er ikke en skinnvest men den er røff. Jeg liker å ha den på om høsten når det er litt mellomtemperatur.

OSLO  20100824.
Finansminister Sigbjørn Johnsen (tv) og  "Vaktmester Narvestad" alias skuespiller Robert Stoltenberg under presentasjonen av innføringen for den nye metoden for beregningen av likningsverdin på boliger i Norge. 1.9 millioner må sende inn opplysninger om boligens areal, beliggenhet og alder for å få ny likningsverdi på boligen.
"Vent, jeg skal gå først inn" sier Narvestad og tar et godt tak i finansministeren..
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Helt uaktuell: Narvestad-stilen. Foto: Scanpix


Et bra overgangsplagg, pleide mora mi å kalle det...
–  Ja, jeg skjønner godt hva hun mente med det.

Les også: Strikkebølgen er her: – Tidløst er tull

Hvem var din barndomshelt?
–  Åh, det har vi snakket litt om siden Eddie Van Halen gikk bort. Posters var veldig in da jeg var ung og den første jeg og broren min tapetserte lekerommet vårt med var Bon Jovi.  Spesielt vokalist Jon Bon Jovi. Det var krig i nabolaget for noen av de andre sverget til Europe. Men, de var ikke mange, he he. Men, jeg liker fortsatt Bon Jovi, jeg, fram til «New Jersey»-plata.


Da ble det for mange tungrock-ballader?
–  Ja, «Bed of Roses» og sånne powerballader er ikke noe for meg. Det var i den verste puddelrock-perioden at vi var ordentlige fans.


Hvilken bok har betydd mest for deg?
–  Jeg liker biografier og Mötley Crüe-biografien «The Dirt» syns jeg er skikkelig bra. Der var det mye artig.

Det er uenighet om det er den eller Led Zeppelin-biografien «Hammer Of The Gods» som er den ultimate rockebiografien?
– Jeg har dessverre ikke lest den. Men, kan det bli bedre enn «The Dirt»?


Neppe! Så du filmen om Mötley Crüe på Netflix? Fikk trang til å vaske øynene etterpå, jeg.
– Ja, det er vel omtrent en filmatisering av den biografien, ja. Det verste er at de historiene mest sannsynlig ikke er jug, heller. Disse folka har på mirakuløst vis overlevd både det ene og det andre.


Hva gjør du når du skeier ut?
– Da sendes kjerring og unger på tur, inviterer en 3-4 kompiser, begynner tidlig på dage og se fotball mens vi nyter noe godt og leskende. Og så fortsetter vi å se fotball gjennom hele dagen. Etterhvert går vi over til bare å sitte og snakke skit og høre på musikk. Og da kan vi være oppe til over midnatt!


Wow, dere er ordentlig gærne, da?
– Ja alle er i en sånn livsfase nå, at vi begynner å kikke på klokka og gjespe når klokka bikker 22.00. Men husk, da har vi gjerne starta tidlig på dagen.


Er det noe du kunne gått i demonstrasjonstog for eller mot akkurat nå?
–  Selvfølgelig vet jeg at det finnes ting som er veldig mye viktigere enn dette, men jeg hadde vært villig til å demonstrere mot VAR-dømmingen i fotball.


Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Lemmy fra Motorhead, Jørgen Klopp, nåværende manager i Liverpool og den godeste filosofen Henrik Syse. Jeg tror det ville blitt artige samtaler med tre menn som er/var kloke på hvert sitt vis.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen