Navn i nyhetene

Overdreven Putin-frykt

NRKs Jan Espen Kruse mener det finnes andre politikere på verdensscenen som er mindre rasjonelle enn Putin.

NRKs korrespondent i Moskva Jan Espen Kruse foran Vasilijkatedralen i Moskva.

Hvem: Jan Espen Kruse

Hva: NRKs korrespondent i Russland fra 1991 til 1996. Startet igjen i 2018.

Hvorfor: Nordmenn er redde for Putin

Denne uka kom det fram i en undersøkelse at 2 av 3 nordmenn frykter Putin. Du har stirret ondskapen i hvitøyet. Hvordan var det å stå ansikt til ansikt med presidenten?

– For meg var det uhyrlig spennende. Det var ikke første gang jeg gjorde det nå i høst. Men det var mange år siden sist. Det er spennende å få anledningen, men det var en spesiell situasjon under møtet med Erna. Det var ikke lov å stille spørsmål, men dette var vår eneste anledning til å få kommentar til Frode Berg-saken. Da får man bryte diplomatiske koder og kline til. Og det gikk jo greit. Det er spennende fordi du vet ikke hvordan russerne reagerer. Russiske journalisert gjør ikke sånn. De gjør det de maktpersonene sier. Men jeg tenke det var smart å spørre Putin direkte om jeg fikk lov til å stille et spørsmål. Og da gikk det greit.

Hva tenker du om at flere nordmenn sier de er redde for ham nå?

– Jeg synes det er litt pussig. Det finnes vel andre politikere på verdensscenen som er mindre rasjonelle enn Putin. For øyeblikket fremstår han som en av de mer rasjonelle. Man kan være uenige i politikken hans, særlig behandlingen av opposisjonen som jeg var vitne til sist helg [over 1000 russere ble pågrepet under en demonstrasjon. Demonstrantene krevde at opposisjonen får stille med kandidater til høstens ordførervalg]. Og at han står for en mer autoritær stat. Så det er jo ikke positivt. Men å være redd for han, det virker litt overdrevet og unødvendig. Naboland vi må forholde oss til, så det må vi gjøre.

Hvorfor tror du flere nordmenn sier at de er redde for han nå?

– Jeg vet ikke riktig. Det kan være mediedekningen. Det er jo en veldig hard konfrontasjon mellom Russland og vesten. Det fører til negativ omtale om Russland. Så det kan være det. At folk forveksler konflikten mellom Russland og vesten og politikk.

Les også: Over 800 demonstranter pågrepet i Moskva

Har folk grunn til å være redde?

– Konflikten mellom Russland og vesten ser ut til å bli mer alvorlig. Der kan det være grunn til å være bekymret. Man fjerner nedrustningsavtaler og utvikler atomvåpen. Og det er naturligvis absolutt grunn til å være bekymret. Men det kan man ikke gi Putin alene skylden om. Putin har ansvar for å forsvarer Russlands interessert. NATO har krabbet nærmere Russlands grenser siste ti årene. Da er det forståelig at Putin er bekymret for den utviklingen. NATO har også utviklet rakettskjold i Øst-Europa. Russerne har mange grunner til å være militært bekymret. Det blir feil å se det en vei.

Hvor i verden er du nå?

– Moskva.

Går det i jobb eller ferie?

– Jobb. Jeg er ferdig med sommerferien. Det ble et par uker i Kroatia for sol og varme. Så Stavern, hvor barndomshjemmet mitt er. Det var litt småkaldt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det synes jeg er fryktelig vanskelig. Men jeg var veldig fascinert av «Sapiens». Den syntes jeg var utrolig spennende.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være omgitt av barn og familie.

Hvem er din barndomshelt?

– Det husker jeg ikke. Kan ikke huske at jeg hadde noen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Tja, jeg kan være flink til å grue meg til ting. Men det kan også skjerpe en. Det er en tosidig greie.

Hva gjør du for å skeie ut?

– Nei, hva i all verden gjør jeg da. Russisk kaviar og champagne duger alltid.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er vel heller ting jeg ville gått for. Men nå har jeg bodd mange år i utlandet. Da ser man veldig tydelig og lærer å sette pris på det norske systemet. Det politiske systemet, den norske måten å være på. Skulle noen prøve å endre det, ville jeg vært klar til å gå i tog mot det.

Er det noe du angrer på?

– Det er mye man kan angre på. Men det er ikke sånn fryktelig konstruktivt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg kunne godt kjørt heis med Putin her i Moskva. Da ville jeg fått anledning til å stille litt flere spørsmål. Han er ikke så lett å komme inn på.