Navn i nyhetene

Krydderdronningen

Tove Kvan Nilssen fortviler over maskinhavariet. Men over sommeren kommer Gastromat sakte tilbake i krydderhyllene.

Hvem: Tove Kvan Nilssen (52)

Hva: Daglig leder i Gastromat.

Hvorfor: Maskinhavari gjør krydderet umulig å få tak i, og selges nå på Finn til gastronomiske priser.

På grunn av maskinhavari greier dere ikke lenger å produsere krydderet Gastromat. Snakker vi virkelig krydderkrise her?

– Vi fikk et havari på produksjonsmaskinen i januar. Siden da har det vært mye fram og tilbake om vi måtte bygge ny eller reparere. Det er ikke bare å gå og kjøpe deler, siden maskinen er spesiallaget for oss. Men nå er det avklart at den kan repareres. Etter planen regner vi med å starte opp produksjonen igjen i juli/august. Vi lager kun Gastromat, og har en årlig produksjon på rundt en halv million bokser. Vi er bare tre ansatte, og vi er overrasket og takknemlig over all den interesse det har vært i media rundt dette. Både i aviser, på nett, radio og TV.

Hva tenker du om at halvfulle bokser med krydderet nå selges på Finn.no til «skyhøye» priser. Et kjapt søk ga 590 treff på Gastromat, og prisene varierte fra 28 millioner til 10 kroner.

– Jeg regner ikke med at de prisene er seriøse. Ingen får solgt en Gastromatboks til mange tusen kroner, som de er lagt ut for på Finn. Jeg har forstått at noen bokser er solgt for mer enn normale priser, men dette er nok humoristisk ment. Men det er gøy at det er blitt slik interesse rundt krydderet.

Hva består krydderet av?

– Havsalt, MSG (monosodium glutamat), gjæringsekstrakt, friske grønnsaker, hvitløk og purre. Det er en gammel oppskrift fra 1966, da firmaet ble startet opp. Min familie kom inn i 1980, og selv gikk jeg rett fra videregående til å jobbe sammen med faren min i firmaet i 1986. Jeg tok over som daglig leder i 1993, da han døde. Vi har hatt en stigning i omsetningen de siste årene, og er fornøyd med den økonomiske utviklingen. At vi nå ikke har noe produksjon er en strek i regningen.

Jeg har selv en nesten tom boks med Gastromat i krydderskuffen hjemme. Er det grunn til å bekymre seg?

– Det er som sagt blitt lovet at den blir reparert. Og det blir en voldsom jobb å fylle opp i alle butikker over hele landet som selger krydderet. Det vil nok ta noe tid før det er fylt opp. Vi er inne i alle de tre store kjedene, og vi har hele tida en god dialog med dem. Men her har media også ordnet mye opp for oss.

Hva passer krydderet best til?

– Det går til alt. For eksempel kjøtt, fisk og egg. Til lapskaus er den også kjempegod.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser ikke så mye egentlig, men er veldig glad i krim. Jeg har blant annet lest alt av Agatha Christie.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er glad i reise, og da helst sammen med mannen min, og da gjerne til nye steder. Jeg er veldig glad i Disney-parkene, og har vært i de to i USA, samt i Paris. Jeg har alltid vært Disney-fan, og samlet på Disney-figurer.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har egentlig ingen helter. Men da jeg var unge leste jeg Nancy Drew-bøkene. Så hun var kanskje en slags helt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg hisser meg opp over saker i samfunnet jeg ikke får gjort noe med.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Shopper. Der må jeg nok holde meg litt i nakkeskinnet. Jeg liker å gå i butikker, fremfor å handle på nettet. Det er viktig å beholde arbeidsplasser.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Dyrs rettigheter. Jeg er veldig glad i dyr. Vi hadde en hund som døde i fjor, 14 år gammel. Før det igjen hadde vi en hund som ble 16 år. Man blir veldig bundet av å ha hund, så nå prøver vi uten.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke tok mer utdanning før jeg begynte å jobbe. Jeg gikk rett inn i familiebedriften etter videregående.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg har tenkt litt på det spørsmålet. Det måtte blitt noen som kunne gjort noen forandringer i samfunnet, og da særlig innen helse- og eldrepolitikken. Gjerne statsministeren, men hun alene kan ikke gjøre alt. Kanskje hele Stortinget, men da hadde det blitt en full heis.

Mer fra Dagsavisen