Navn i nyhetene

Kinesisk demokrati på Stortinget

Venstrepolitikeren Guri Melby slapp ikke inn på Stortinget, hennes egen arbeidsplass, fordi hun hadde på en T-skjorte med Kina-kritisk budskap.

Hvem: Guri Melby (38)

Hva: Venstrepolitiker og stortingsrepresentant.

Hvorfor: Hun slapp ikke inn på Stortinget, hvor hun sitter som vara for kulturministeren, på grunn av en T-skjorte som den besøkende kinesiske delegasjonen ikke likte.

Du hadde på deg en T-skjorte der det sto «frihet» på norsk og kinesisk under et offisielt kinesisk besøk på Stortinget i forrige uke. Dermed ble du nektet inngang på Stortinget?

– Jeg og Petter Eide (SV) valgte å løfte fram Amnestys budskap foran Stortinget fordi Amnesty selv måtte demonstrere langt unna selve bygningen. En pro-Kina-gruppe hadde nemlig søkt om retten til å demonstrere foran Stortinget først, lenge før vi andre visste om dette besøket. Så jeg tenkte at jeg kunne bidra til å synliggjøre Amnestys budskap. Men da den kinesiske delegasjonen kom, stilte flere fra den kinesiske ambassaden seg foran oss og skjulte oss. Jeg er usikker på hvor synlige vi var.

Så skulle du inn på tinget?

– En vakt i døra sa til meg: «Du kan ikke gå inn her». Hvorfor ikke, spurte jeg. «Du kan møte den kinesiske delegasjonen, og det ønsker vi ikke», sa han. Så jeg spurte om det ville hjelpe at jeg tok av meg T-skjorta, noe han bekreftet. Jeg hadde det travelt, jeg måtte hjem til barna, så av praktiske hensyn tok jeg den av. Men jeg tenkte jo at dette ikke er bra. At jeg som politiker ikke får gå inn på min egen arbeidsplass, slo meg som prinsipielt feil. Så jeg sendte en melding til NRK. Grunnen til at vi gjorde dette, var at Amnesty ble forsøkt sensurert. Kina har en del krav og premisser når de kommer på slike besøk. Her fremstår det åpenbart at de ikke ville synliggjøre kritikk.

Hva er dette et uttrykk for, mener du?

– Jeg vil være forsiktig med å være bombastisk her og nå. Jeg vil ha en redegjørelse fra administrasjonen eller presidentskapet på Stortinget før jeg konkluderer.

Men du slipper ikke saken?

– Nei. Dette er et prinsipielt viktig spørsmål. Kan jeg ikke ha på meg det jeg vil når jeg går på jobb? Kan dette skje i andre sammenhenger også, at vi blir bortvist i døra på Stortinget?

Du, den T-skjorta var veldig … gul? Kanskje vakta er estetiker?

– Jeg vet ikke om singleten jeg hadde på under var så mye finere. Bare skuldre er ikke lov i stortingssalen, står det i reglene. Men jeg slapp inn med bare skuldre, så lenge jeg tok av T-skjorta. Det er ikke så lenge siden jeg gikk med en «nei til pelsdyr»-T-skjorte på Stortinget, som kanskje heller ikke anses som passende. Da ble jeg ikke stoppet.

Kineserne er mektigere enn pelsdyrnæringen?

– Ja, kan virke slik.

Ditt eget parti, Venstre, sitter i regjeringen som har klart å skape «gode relasjoner» til Kina etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Kan det bli for mye tilpasning til kinesiske ønsker i den prosessen?

– Mye kan tyde på det, ja. Selv om det ikke er noe nytt. Også tidligere regjeringer har gått langt for å sikre næringsforbindelser med Kina. Det er fint, det. Men vi må ta debatten om det er noe vi ikke skal fire på.

Vi må snakke om deg også. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Anne Franks dagbok» var en viktig oppvåkning i barndommen.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har ikke hatt så mange helter. For å ta en fra litteraturens verden: Pippi.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

At jeg ikke alltid greier å leve like miljøvennlig som jeg ønsker. Jeg er litt for glad i å fly på ferie.

Hva gjør du når du skeier ut? Flyr i gul T-skjorte med kinesiske tegn på?

– Hehe. Nei, det handler ofte om god mat og god drikke.

Hva demonstrerer du for eller mot?

– Jeg har ikke gått i så veldig mange tog, men noen 8. mars-tog er det blitt. For likestilling, og mot pelsdyrhold. Og så gikk jeg i fakkeltog da EU fikk fredsprisen. Det som vekkes i denne Kina-saken er dette veldig grunnleggende om ytringsfrihet. Jeg kunne stå der og ytre meg med T-skjorta uten å være redd, men slik er det ikke i mange land. Så ytringsfrihet er nok det viktigste.

Er det noe du angrer på?

– Jeg skulle ønske at jeg fikk barn litt tidligere i livet.

Hvem vil du stå fast i heisen med?

– Jeg liker Øystein Greni i Big Bang, spesielt radioprogrammet hans på NRK P13 på søndager. Han kan spennende small talk, så det hadde vært fint å stå fast med ham.

Mer fra Dagsavisen