Navn i nyhetene

Donerer for livet

– Det er veldig enkelt. Putt en lapp i lommeboka, sier Trude Dybendahl.

###

Hvem: Trude Dybendahl (51)

Hva: Tidligere langrennsløper, forfatterspire og ambassadør for Stiftelsen Organdonasjon.

Hvorfor: Ved utgangen av 2016 sto 448 personer på venteliste for nytt organ.

Hei sann Trude! Du er blitt ambassadør for Stiftelsen Organdonasjon. Hvorfor det?

– Det er noe jeg har sett på i flere år. Jeg fant ut at hvis noe skulle skje meg, så ville jeg jo vært vilt glad for at livet og livskvalitet kunne berges. Da må jo også jeg bidra. Jeg er utrolig glad i livet og det å kunne utfolde meg i dette landet. Med redusert livskvalitet som følge av sviktende organer, får du et helt annet liv enn hvis du er frisk.

På fredag kom det tall fra Oslo universitetssykehus som viser at flere nordmenn meldes inn som potensielle organdonorer. Hva tenker du om det?

– Det syns jeg jo er glimrende, og det er derfor jeg er med og fronter dette. Jeg tror veldig mange vil hvis de bare blir bevisste på temaet og muligheten.

Trengs det flere organdonorer, da?

– Det er ikke nok donorer nå. Hvor mange det er som venter på organer, vet jeg ikke, men det er ikke nok. Norge ligger godt an, men vi kan bli bedre. Oppfordringen er: gjør valget!

Er det enkelt?

– Ja, det er veldig enkelt. I og med at det ikke finnes noe register, så er det så enkelt som at du sier fra til dine nærmeste at du vil være organdonor. Også kan du putte en lapp i lommeboka. Når det skjer noe kan pårørende bli spurt, og da er det greit at de vet.

Men Trude, hva driver du med nå?

– Du, jeg er coach. Jeg jobber med coaching av mennesker; vanlige folk og ledere. Det handler mye om å få ut eget potensial på måter som gjør at man ikke brenner lyset i begge ender. Og så skriver jeg på en bok, «Medaljens innside».

Hva handler den om?

– Den handler om hvilken kapasitet og rått potensial vi har på innsiden. Det er langt mer enn viljekraft og det som preger verden i dag – «stå på, stå på, stå på! Faen ikke gi deg!». Jeg har stor tro på bærekraftige liv, hvor vi presterer bra og har det bra.

Er det sånn man blir verdensmester?

– Kapasitetene som jeg tok i bruk da jeg bestemte meg for å bli verdensmester, er disse indre kapasitetene. Mange overforbruker livet og hviler ikke nok. Fordi man skal jo løpe så jækla fort etter noe i det hamsterhjulet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er mange, men da har jeg lyst til å si en jeg leste da jeg var tolv år. «Tilbake til stjernene» av Erich von Däniken, om mulighetene for det umulige. Den åpnet døren for at verden er så mye mer enn jeg er klar over.

Hva mener du med det?

– Boken handler om at det finnes intelligente vesener på flere planeter enn jorden. At det i universet er langt mer liv enn vi er opplært til å tro. Boken har holdt min dør åpen for at det finnes masse mer intelligent liv enn mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

– Min barndomshelt … Hadde jeg en barndomshelt? Jeg hadde ikke en barndomshelt, jeg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg går liksom ikke rundt og tenker på at «nå skeier jeg ut, jeg». Jeg bare gjør det. Hvis jeg vil drikke et par glass champagne, gjør jeg det.

Mer fra Dagsavisen