Navn i nyhetene

Penetrerer kulturen

Vi har snakket med «Hitlåtens historie»-programleder Christian Scharning.

Navn: Christian Scharning (39)

Hva: Programleder

Aktuell: «Hitlåtens historie» går på NRK i disse dager. Her tar man for seg hitlåter, hvorfor de hadde gjennomslag og hva de betyr.

Fortell om hitlåtens historie.

– Det er en fantastisk morsom dokumentarserie som fokuserer på en eneste hitlåt per program. Ved å gå i dybden på en liten detalj åpenbarer det seg ofte større sannheter om vår felles kulturhistorie. Kulturen er jo menneskehetens speil, og det er så deilig å lære om seg selv.

Dere lager jo TV på låter som kanskje ikke er hyllet av kritikere. Hvordan oppleves det?

– Det er ofte i motstanden at det ligger gode historier. Ta premieren med Smokie og «Living Next Door to Alice». Alle kredible mennesker hater jo den låten, samtidig som den er dypt elsket av folket. Hvordan ble det slik? Det er interessant. Mange, meg selv inkludert, blir ofte turned off av at ting blir for populært, men da hever man seg kanskje over noen virkelig gode kulturopplevelser, og dermed lurer seg selv.

Hva er en hitlåt?

– En sang som har penetrert kulturen, på godt eller vondt.

Har du en favoritt blant låtene dere snakker om i denne runden? Hvorfor?

– Favoritten er nok Sir Mix-a-Lot med «Baby Got Back». Den er så deilig infantil, samtidig som den faktisk har et viktig budskap. Ved å feire den frodige afroamerikanske kvinnekroppen sier han samtidig at alle er bra nok som de er. Et evig aktuelt budskap i en verden som sykelig jakter på det perfekte.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Har fått meg en deilig negativ og vrang venn i Michelle Houellebecq. Ser fram til og nyter hver eneste bok. Litterær negativitet og kynisme tiltaler meg uforholdsmessig mye.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det å bo rett ved havet, på Nesodden. Bading om sommeren og sjøbadstue om vinteren. Vokste opp på Skillebekk på Frogner. Jeg så sjøen fra barndomsvinduet mitt, men det var 8 spor med jernbane, 4 felts motorvei og en konteinerhavn mellom meg og sjøen. Nå er det kun en liten grusvei.

Hvem var din barndomshelt?

– Så veldig opp til min alenemamma fordi hun alltid var der. Så også veldig opp til min far, nettopp fordi han ikke var der. Barn er enkle, men sanne vesen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Når jeg er en dårlig far. Jeg skjønner det som oftest med en gang selv. Faen, der gikk jeg litt for langt. Det er kanskje bare med sine nærmeste at du viser ditt sanne deg, og noen ganger skulle jeg ønske at jeg var sterkere.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for, eller mot?

– Mye! Vi har fantastiske rettigheter og muligheter i dette landet, men de er konstant under angrep fra en elitistisk høyreside. Samtidig er det uendelig mye smerte og elendighet i store deler av verden som vi ikke forholder oss nok til. Så kampen er langt fra over.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg velger fra øverste hylle og svarer min kone. Vi er en generasjon av småbarnsforeldre som fester veldig mye, selv om vi drar litt på årene. Så hver gang vi har barnevakt så er det for å dra på fest. Hadde vært deilig å bare sitte i en heis sammen. Kan vi ha med øl og cashewnøtter?

Mer fra Dagsavisen