Kari Due-Andresen (41)
Sjeføkonom i Handelsbanken
Følger krisen i Hellas
– Hvordan vil du karakterisere kampen som nå pågår for å «redde» euroen og EU-samarbeidet?
– Jeg syns det er nesten utrolig at partene har dratt det så langt at vi står i fare for å få en «Grexit» selv om ingen egentlig ønsker det. For Hellas fins det ingen smertefrie løsninger, men jeg håper og tror at folket vil stemme ja i avstemningen på søndag for å sikre at landet fortsetter å være i med i eurosamarbeidet, og ikke minst i EU.
– Hvor alvorlig må det bli for at du avbryter ferien for å jobbe?
– Situasjonen er alvorlig nok som den er. Jeg begynte egentlig ferie på mandag, men har likevel jobbet store deler av dagen i dag og i går.
– Som sjeføkonom kommer du med innsikt og analyser om store spørsmål. Hvor henter du selv din input fra, hva leser du og følger med på?
– Twitter er faktisk en av mine viktige informasjonskilder. Der får jeg inn alle de relevante mediene med nyhetsoppdateringer, forskning, analyser og meningsytringer. Blant papiravisene leser jeg Financial Times og DN. I tillegg skummer jeg de fleste nettavisene med økonomiinnhold.
– Hvorfor og hvordan ble du økonom?
– Det var sos.øk valgfag på Drammen Gym som virkelig åpnet øynene mine for makroøkonomi. Jeg skjønte relativt raskt at dette var tingen for meg. Til slutt tok endte jeg opp med en mastergrad i samfunnsøkonomi på Blindern.
– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Markens Grøde» gjorde veldig sterkt inntrykk i ung alder og gjorde at Hamsun ble en favoritt i mange år.
– Hva gjør deg lykkelig?
– De små, fine tingene og øyeblikkene i hverdagen.
– Hvem er din barndomshelt?
– Det må nok være min morfar som passet søsteren min og meg mye og som vi tilbrakte mange ferier sammen med på hytta i Bamble.
– Hva gjør du når du skeier ut?
– Med to små barn og en mellomstor blir det veldig lite av det egentlig. Mannen min og jeg prøver å «skeie ut» med en storbyferie i året.
– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?
– Jeg er i grunnen ikke typen som går i tog, men hvis jeg skulle gjort det, måtte det være for å beholde grunnleggende rettigheter. Jeg var på nippet til å gå i tog når saken om legers reservasjonsrett var oppe.
– Er det noe du angrer på?
– Da jeg var ferdig med min mastergrad i samfunnsøkonomi, var planen å gå videre på doktorgrad. Isteden begynte jeg i Norges Bank. Jeg har ofte angret på at jeg ikke studerte videre, selv om Norges Bank var en utrolig bra og lærerik arbeidsplass.
Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Her er det jo mange statsmenn og -kvinner jeg kunne nevnt. Men som drammenser syns jeg faktisk det hadde vært morsomt å stå fast i heisen med Hans Erik Ødegaard, og hørt om alt han har opplevd i løpet av de rundt 30 årene som har gått etter at han sjarmerte alle oss småjentene med sine fotballferdigheter.