Navn i nyhetene

Inspirerer til fred

Linda Netland (53) er formidlingssjef, debattredaktør og for tiden også jubileumssjef for Nobels Fredssenter som markerer sitt 10-årsjubileum.

Hva er bakgrunnen for at vi i dag har Nobels Fredssenter?

– Mange hevder at Nobels Fredspris er den viktigste prisen i verden. Og når det i årenes løp er delt ut hele 126 priser, skulle det bare mangle at det ikke skulle være et eget museum for den! Initiativet kom fra Geir Lundestad som var direktør på Nobelinstituttet fra 1990 til 2014. Stortinget bestemte at det skulle bli en realitet og at det skulle ligge i den gamle stasjonsbygningen på Vestbanen. 11. juni 2005 ble senteret åpnet.

Hva er senterets viktigste oppgaver?

– Nobels Fredssenter skal fortelle et stort publikum fra inn- og utland om fredsprisvinnerne og deres viktige arbeid. Vi skal skape engasjement rundt spørsmål knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Kort og godt og helt overordnet: Vi skal inspirere til fred!

Hvordan er situasjonen for senteret etter ti års virksomhet?

– Vi er blitt et av Norges best besøkte museer med om lag 225.000 besøkende i året. Det er vi stolte over. Vi har en sterk satsing på fotografi i våre utstillinger, og et godt samarbeid med noen av verdens fremste fotografer. Et godt undervisningsprogram er høyt prioritert, likeså seminarer og debatter - vi løfter aktuelle temaer og skaper engasjement. Og ikke minst har vi ansatte som er kunnskapsrike og dedikerte.

Hva med tiden framover?

– Vi skal åpne en ny og sterk fotoutstilling i september, og ha friske debatter og miniseminarer til høsten. Når det gjelder de lange linjene er jeg overbevist om at vi fortsatt vil satse på høy kvalitet i utstillingene og fortsatt prioritere barn og unge. Jeg håper og tror at vi på lang sikt vil styrke vår satsing i digitale kanaler, slik at vi kan nå enda flere skoleklasser. Nå er kapasiteten nær sprengt.

Hvilke fredsprisvinnere er publikum mest interessert i?

– Mandela er nok i en særstilling. Siste års vinnere, Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, er det stor interesse for. Martin Luther King jr. og Dalai Lama er også svært populære.

Hva slags fredsprisvinner ønsker du deg neste gang?

– Ååå, det er umulig å svare på. I en turbulent verden er det mange gode kandidater som arbeider for fred, utdanning, religionsdialog og en rettferdig fordeling av godene. Prisen kan bare gis til noen få, men arbeidet må gjøres av mange.

Hvilken bok har betydd mest for vdeg?

– De apokryfe evangeliene. Når man er oppvokst på et sted med høy tetthet av bedehus, der pietismen fremdeles satt i veggene, var aopkryfene befriende lesning. De minner meg også om at det er viktig å få tilgang til annen informasjon enn den institusjoner som for eksempel «menn med makt» oppigjennom har definert som korrekt.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe. Ingen over, ingen ved siden.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mine to flotte sønner som plutselig er voksne. Det gikk liksom litt fort...

Mer fra Dagsavisen