Navn i nyhetene

Har sluttet med festsigar

Trond Solvang (55) er generalsekretær i Norges astma- og allergiforbund (NAAF). I dag er det Verdens tobakksfrie dag og NAAF vil ha et røykeforbud på uteserveringer.

I dag feires verdens tobakksfrie dag, og i morgen er det ti år siden forbudet mot å røyke inne på 
utesteder trådte i kraft. Hva har skjedd på disse ti årene med 
nordmenns forhold til tobakk?

- Det er blitt en vesentlig større bevissthet rundt skadevirkningene av røyk. Og, vil jeg påstå, en større bevissthet rundt det å vise respekt for mennesker som reagerer annerledes på ting enn det de selv gjør.

Hvorfor vil Norges Astma- og 
allergiforbund (NAAF) gå inn for 
et røykeforbud på uteserveringer?

- Vi har i ti år hatt en røykelov som fungerer godt, selv om den møtte mye motbør da den ble innført. Den er så vellykket at vi nå bør ta den et hakk videre, og også la den omfatte serveringsstedenes uteområder.

Men til og med røykelovens far, Dagfinn Høybråten, sa i et intervju med Dagsavisen for et par år siden at dette er for strengt?

- Det er ikke sikkert Høybråten ville ment det samme i dag, selv om det selvsagt bare er spekulasjoner. I sommerhalvåret åpnes dørene på utestedene, og man blir derfor utsatt for røyk enten man sitter inne eller ute. Man kan ikke i et moderne samfunn som Norge ha en situasjon der serveringsstedene, både inne og ute, blir gjort utilgjengelige for flere hundre tusen mennesker.

1. juli blir det forbudt å røyke og snuse på skolen. Tror du det på sikt blir et totalforbud mot sigaretter?

- Alt er mulig, men jeg håper de fleste har sluttet før det blir en aktuell problemstilling. Det er bedre om man får bukt med dette gjennom for eksempel holdningskampanjer. Samtidig må man veie hensynet til dem som har glede av tobakk opp mot hensynet til dem som blir plaget av det. Enhver borger ønsker færrest mulig forbud, men noen må vi ha for at andre skal ha en viss frihet.

Har du noen gang selv tatt en røyk?

- Faktisk aldri. Jeg har tatt en festsigar blant kamerater tidligere, men det gjør jeg ikke lenger, nå som jeg vet hvor skadelig det er.

Hvordan stiller deg til e-sigaretter?

- Jeg er helt imot. For det første er det mye vi ennå ikke vet om skade­virkningene. For det andre er det ingen god løsning å erstatte ett onde med et annet. Dessuten ser vi også at e-sigaretter rekrutterer nye røykere.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Bibelen. Det er noe av det mest spennende kulturhistoriske verket man kan lese.

Hva gjør deg lykkelig?

- God helse, gode venner og god musikk.

Hvem var din barndomshelt?

- Hardyguttene. Senere kom selvfølg­elig Simon Templar og 
Gullguttene.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Urettferdighet og alt som krenker mennesker, spesielt barn.

Er det noe du angrer på?

- Nei, egentlig ikke. Jeg innvilger meg ikke muligheten til å angre. Jeg prøver å lære av feil, og er takknemlig for gode opplevelser.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Desmond Tutu (fredsprisvinner og erkebiskop Tutu ledet sannhetskommisjonen i Sør-Afrika, red.anm.). Han er den største eksponenten for den absolutte, uforbeholdne tilgivelse. Jeg ville spurt ham om hvordan det er mulig for et menneske å tilgi grusomheter og overgrep mot egen familie og barn.

sturla.hanssen@dagsavisen.no