Navn i nyhetene

Sjefen for nye Kompani Linge

Per Olav 
Sørensen (50) er regissøren bak TV-suksessen «Halvbroren». Nå er han klar til å starte innspillingen av NRK og Filmkameratenes nye store TV-serie, «Kampen om tungtvannet».

Endelig er «Kampen om tungtvannet» klar til innspilling. Blir det travelt det kommende året - mye reising og opptaksarbeid?

- Kanskje ikke i 2014, men slutten av 2013 har vært og er veldig travel. Det er mye reising både i forbindelse med den nye TV-serien og med alle festivalene og prisutdelingene «Halvbroren» har vært med på. Og nå blir det to måneder med innspilling i Praha fram til jul.

Skuespillerne som spiller motstandsmennene i «Kampen om tungtvannet» er allerede sendt på boot camp på høstfjellet. Er de der alene, eller er du med på den militære opptreningen, du også?

- Jeg er faktisk med. Må lære, jeg også, men jeg innrømmer at jeg observerer mest.

Og når dere er klare til opptak, kommer plutselig Danny Boyle på banen med sitt eget TV-prosjekt basert på samme historie. Hva tenker du om det?

- Det er morsomt og beviser at historien har internasjonalt potensial. Men husk at vi er på lufta når Boyle eventuelt spiller inn serien. I tillegg har vi både engelsk co-produsent og engelske stjerner med i serien vår. Jeg tror vi er på skjermen i England før Boyle og kompani.

Det er kanskje ikke så overraskende at Hollywood og dess like fatter interesse for denne dramatiske historien?

- Nei, det er mye rundt kappløpet for å skape en atombombe som er filmatisk materiale, og aksjonene rundt tungtvannet på Vemork har mange klassiske problemstillinger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- De er tre. «Og dagen varer lenger enn et århundre» av Tzjingiz Ajtmatov. Den åpnet landskaper i hodet mitt. Deretter «Hvis en reisende en vinternatt» av Italo Calvino, fordi fortellergrepet i du-form ga meg mot og inspirasjon. Så til slutt «Eva Luna forteller» av Isabel Allende, fordi jeg dramatiserte den i USA tidlig på 90-tallet, hvor den ble en stor suksess som igjen banet vei for regikarrieren min.

Hva gjør deg lykkelig?

- Kombinasjonen å få store utfordringer i jobbsammenheng, via å kunne følge opp barna på fotball eller friidrett, til å innimellom kunne se langsomt i veggen.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg er ikke sikker. Men siden jeg var både totalt fotballfrelst og filmfrelst, digget jeg på midten av 70-tallet både Kevin Keegan og Peter Sellers.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg har en ukuelig evne til å rote meg borti for mange prosjekter og for mye jobb.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Aner ikke. Det er så lenge siden at jeg ikke husker det.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot - eller for?

- Selv om jeg regner meg som over middels samfunnsengasjert, er jeg dessverre ikke den som går i tog. Jeg velger andre arenaer.

Er det noe du angrer på?

- Ja, definitivt. Selv om dumme handlinger kanskje gjør deg klokere i lengden, så gjør det ikke selve handlingen bedre av den grunn.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Kona. Vi trenger litt alenetid.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen