Navn i nyhetene

Håper på flygende tepper

Ole 
Gjermundbo (52), kontaktperson for 
Segway i Norge, håper at det elektroniske kjøretøyet Segway blir tillatt i Norge, slik den nye regjeringen har varslet.

Blir det virkelig Segway i Norge nå, tror du?

- Etter de siste uttalelsene så må vi jo tro det. Det er mange som ønsker dette.

Hva skal vi egentlig bruke den til?

- Det er enkelt å anse Segway som et leketøy, men det er en unik maskin som dekker mange flere behov enn bare de morsomme. Den er enkel, effektiv og ikke minst miljøvennlig. Med en Segway har man mye større kontroll enn på en sykkel eller sparkesykkel og den gjør det mulig å flytte seg raskt i trange korridorer på sykehus, på flyplasser eller for eksempel for førstehjelpspersonell på idrettsarenaer. For ikke å snakke om de som kan bruke en Segway i stedet for en rullestol. Jeg har sett damer på 88 år som til daglig bruker rullator, som behersker Segway etter tre minutter. Jeg pleier å si at det er det nærmeste du kommer et flygende teppe.

Hvordan er interessen i Norge - har dere allerede fått bestillinger?

- Det har kommet en strøm av henvendelser etter at Erna og Siv sa de vil tillate Segway. Jeg sitter i telefonen og svarer på e-post hele tida med folk som ønsker å bli forhandlere og fra forskjellige typer firmaer som ønsker å ta den i bruk, blant annet innenfor sikkerhet og overvåking. Det er også privatpersoner som har sett maskinen i utlandet og ønsker å bruke den her også.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg vet ikke om den har betydd så mye, men en bok som gjorde et virkelig sterkt inntrykk i sin tid var «Ulvehunden» av Jack London.

Hva gjør deg lykkelig?

- Rent bortsett fra den umiddelbare lykken som Erna og Siv nå har skapt for Segway, så er det jo at mine nærmeste har det godt og at ting fungerer som det skal i hverdagen.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg tror ikke jeg hadde noen. Jeg har flere nå, blant andre Dean Kamen som har funnet opp Segway, selvfølgelig. Myten sier at Segways oppfinner er død, men han lever i beste velgående.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Dette skulle være en artikkel på siste side? Ikke et midtoppslag?

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da kjører jeg Segway.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg går gjerne i tog igjen mot nedleggelse av akuttfunksjonen på Kongsvinger sykehus. Vi var 6.000 som møtte opp i protest i Kongsvinger mot rasering av helsetilbud, arbeidsplasser og en av hjørnestenene i regionen.

Er det noe du angrer på?

- Vi snakker fortsatt om siste side?

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Et menneske som det kunne være hyggelig å bli kjent med, om man skulle stå der lenge.

Mer fra Dagsavisen