Navn i nyhetene

Thriller med sex og olje

NAVN I NYHTENE: Hun synes Jens Stoltenberg er en interessant mann. Og kjekk.

Sidsel 
Dalen (43)

Forfatter

Aktuell med sin andre thriller «21 dager», om sex og korrupsjon i oljebransjen.

«21 dager» er din andre thriller om oljebransjen. Hvorfor fant du dette stoffet så spennende?

- Oljeselskaper og myndigheter opererer i en ekstremt lukket verden. Når jeg som journalist prøvde å få svar på en del spørsmål, opplevde jeg at informasjonen er utrolig styrt, og mye holdes hemmelig. Og her snakker vi beslutninger som gjelder store penger. Spørsmålene jeg ikke fikk svar på, spekulerte jeg rundt. Dermed begynte jeg å skrive thriller.

Du har selv bakgrunn som PR-rådgiver i et større oljeselskap. Er denne boka egentlig en fordekt dokumentar?

- Nei, dette er fiksjon. Men vi nordmenn har et slags selvbilde av at vi har etikk og moral i ryggraden. Mens oljebransjen er rangert som en av verdens mest korrupte. Dette går ikke sammen.

Boka knytter forbindelser mellom gateprostituerte og toppledere i oljebransjen. Holder oljen liv i prostitusjonsbransjen, mener du?

- I min bok skjer korrupsjon sånn at først prøver man å friste folk med penger. Og fungerer ikke det, prøver man med vakre damer, for å lokke menn til å gjøre noe dumt og deilig. Så dokumenterer man det, og bruker det som pressmiddel.

Og dette har du bare funnet på?

- Ja, altså… nei. Jeg har gjort grundig research. En ting er hva folk sier offentlig, de sier gjerne noe helt annet etter en Caipirinha eller to

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Morderen» av Patricia Melo. Den foregår i Rio De Janeiro, der jeg har bodd og jobbet. Den beskriver en massemorder som blir opphøyd til helt, fordi han dreper de slemme. Han blir overrasket selv, fordi han trodde han skulle bli straffet. Boka stiller interessante spørsmål rundt hva som er rett og galt.

Hva gjør deg lykkelig?

- Når et mål er innen rekkevidde, og jeg gleder meg til å nå det, da er jeg lykkelig. For eksempel når jeg så slutten på denne boka, etter to års arbeid.

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi. Hun var sterk, tøff og morsom.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg har manglende evne til rutiner. Jeg klarte ikke så godt å tilpasse meg institusjonene jeg har vært innom. Det var kanskje derfor jeg ble forfatter.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da kan det gå med store mengder øl. Skal jeg først skeie ut, er det kvantitet som gjelder, ikke kvalitet.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg er totalmotstander av krig i alle former. Man skaper ikke fred med vold.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har mange ganger i livet gitt opp for lett.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Jens Stoltenberg. Han er en interessant mann. Og så er han veldig kjekk, da!

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen