Innenriks

Vil ha slutt på ID-papirer i posten

ID-TYVERI: Hver dag fylles postkasser landet over med pass, bankkort og førerkort. Norsk Senter for Informasjonssikring vil ha slutt på at sensitiv informasjon sendes i posten.

Lørdag fortalte Dagsavisen om Eirik Leganger Nergård, som ble offer for kriminelle etter at bankkortet hans ble stjålet fra postkassa. Tyven misbrukte navnet og IDen hans for å skaffe seg varer og tjenester.

Han er ikke alene.

230.000 rammet

Hele 230.000 nordmenn ble utsatt for ID-tyveri i fjor, i følge undersøkelser som Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) har fått utarbeidet. NorSIS koordinerer aktiviteter knyttet til informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) i Norge og arbeider med å kartlegge det totale trusselbildet mot IKT-systemer i det norske samfunnet.

I 2012 kostet ID-tyverier nordmenn om lag 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra et av Europas største sikkerhetsselskaper, Affinion International.

- Jeg var på en studiereise om ID-tyverier i Canada i 2006. Da var det nærmest et ukjent ord og ingen ville ta tak i det. Først i 2009 ble det interesse rundt teamet, sier Christian Meyer i NorSIS til Dagsavisen.

I dag dumper pass, bank og kredittkort, førerkort, og annen informasjon rett ned i folks postkasser.

Ofte uten forvarsel.

- Dette er ingen gunstig løsning. Vi vil at slike verdipapirer skal hentes personlig, eller sendes rekommandert. Krav om at mottageren må få en SMS i forkant om at verdipapirer er på vei hadde vært et skritt i riktig retning, sier han.

Undersøkelser NorSIS har foretatt viser at over 80 prosent heller vil verdipapirer personlig, eller få det sendt rekommandert.

Mobiltelefoner

I dag har veldig mange smarttelefoner hvor alle personlige og finansielle opplysninger er lagret.

Og enkle å misbruke.

- Får man tak i en brukerkonto og et passord, kan man lett synkronisere en annens telefon til sin egen, og få alle opplysningene som ligger på telefonen, sier Meyer.

Bankapper, e-postkontoer, passord, bilder og andre personopplysninger er ofte lagret på telefonen, og gull verdt for kjeltringer.

Ny ID-standard

Politiet har etablert IDEALT-programmet som har ansvar for ID-utstedelse som pass og ID-kort og ID-kontroll på grensen. I 2016 vil det komme nye nasjonale ID-kort, og det nytt design på pass. NorSIS er involvert i hvordan utleveringen av dette kan bli bedre.

Årlig blir rundt 30.000 pass meldt stjålet. De fleste av disse finnes igjen under sofaputer og i skap, når man er hjemme fra ferie.

Men mange blir stjålet og misbrukt. Årlig blir bortimot 600 pass borte i posten. Norske pass selges for 30.000 kroner på nettet, ifølge Meyer.

- Vi har ikke helt forståelse for at vi lever i verdens rikeste land og er en honning krukke for kriminelle fra andre land som ikke har det like bra. Å få lån på flere hundre tusen kroner, er den letteste sak i verden. Å bestille ting på nettet i et annet navn, er heller ingen heksekunst om man kjenner kredittkortnummeret og utløpsdato.

ID-offeret Eirik Leganger Nergård fortalte hvordan noen hadde forsøkt ta opp lån i hans navn bare ved å ha bankkortet hans.

- Det må bli vanskeligere å etablere et kundeforhold, enten deter å søke lån i en bank, eller kjøpe bruktbil. Det spørres etter legitimasjon kun når man skal kjøpe øl, sier Meyer, for å sette det litt på spissen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen