Innenriks

Uenighet om utfallet av hotellstreiken

De ansatte jubler for økt lønn og lokal forhandlingsrett, mens NHO mener alle parter har tapt på konflikten. Lørdag åpnet de første hotellene etter at den nesten fire uker lange hotellstreiken ble avsluttet.

Av Karna Buggeland Sælebakke

– Jeg er veldig glad for at vi nå kan åpne dørene igjen og ta vare på gjestene våre. Streiken har ikke vært en ønskelig situasjon verken for gjestene våre eller de ansatte, sa hotelldirektør Tarje Hellebust til NTB da han innlosjerte de første gjestene på Radisson Blu Plaza Hotell lørdag ettermiddag.

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble enige om en avtale som satte punktum for hotellstreiken natt til lørdag, etter å ha forhandlet siden 24. april. Hellebust ønsker ikke å anslå hvor mye hotellet hans har tapt på å holde stengt under streiken, men betegner situasjonen som lite ønskelig.

– Vi må sette oss ned i etterkant og se på de økonomiske konsekvensene, men at det er alvorlig er det ikke noen tvil om.

Les også: Støttes av folket

Skylder på kjedene

Fellesforbundet sa natt til lørdag at de hadde vunnet en full seier da enigheten med NHO Reiseliv var et faktum. Arbeidsgiversiden måtte «bite i gresset og krype til korset» og til slutt innfri kravet om lokal forhandlingsrett, mener forbundet.

Leder Jørn Eggum mener at streiken trakk ut fordi de store hotellkjedene nektet å imøtekomme kravet om lokal forhandlingsrett. Han sier det er en glede og lettelse å ha vunnet en viktig og prinsipiell seier.

– Nå har vi fått lokal forhandlingsrett, og det er nå vi skal fortsette byggingen av klubbmiljøer og gjennomføre en offensiv satsing på skolering og organisasjonsbygging, sier han.

Økonomisk sett er avtalen «rimelig god», mener Fellesforbundet. Alle som går på minstelønn får 4,85 kroner per time i tillegg, hvorav 2 kroner i lavlønnstillegg til alle.

1.000 nye medlemmer

Fellesforbundet har fått 1.000 nye medlemmer i løpet av den fire uker lange streiken, som har tappet reservene til forbundet med rundt 100 millioner kroner.

– Det lever vi veldig godt med. Det har faktisk vært en billig rekrutteringskampanje. Dette er en god begynnelse for en videre rekruttering slik at vi øker organisasjonsgraden og gjør det mulig å få del i verdiskapingen i bedriftene, sier Eggum.

De første lokale forhandlingene vil finne sted ved oppgjøret i 2017.

Streiken har vart siden 24. april, og over 7.200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt ut i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet.

– Alle har tapt

Ifølge NHOs forhandlingsleder Jostein Hansen er det ingen tvil om at medlemsbedriftene har tapt store beløp den måneden hotell- og restaurantstreiken har pågått.

– Også de ansatte har tapt penger på denne konflikten. Sånn sett er det hele bare tragisk og dumt, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder, Jostein Hansen, til NTB.

Hansen mener imidlertid at Fellesforbundets påstand om at arbeidstakerne har vunnet en «full seier» er en sannhet med modifikasjoner. Blant annet har de store hotellkjedene fått drevet igjennom et krav om at de selv kan bestemme om lokale forhandlinger skal skje med den enkelte bedrift eller med kjeden.

Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

– Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold. (NTB)

Dagens leder: Streikevestene

Mer fra Dagsavisen