Innenriks

Strammer inn for alle pengene

FRP-KRISEN: Den sosiale profilen på det blåblå budsjettforslaget skaper reaksjoner, og velgerne flykter. Nå skal de vinnes tilbake ved å stramme inn på innvandringen.

Meningsmålinger der Fremskrittspartiet får en oppslutning på 12,2 prosent har vakt oppsikt. Velgerne flykter. Nå varsler innvandringspolitisk talsmann i Frp Mazyar Keshvari en omfattende satsing på asyl- og innvandringspolitikken for å tilfredsstille utålmodige Frp-velgere.

- Innvandring er et hovedsatsingsområde for Frp. Der har vi også fått betydelig gjennomslag både i regjering og i samarbeidsavtalen med Venstre og KrF. Der er det mye ren Frp-politikk som lukkede asylmottak og 24-årsgrense på familiegjenforening, sier Keshvari.

De neste månedene er det her Frp-velgerne skal få se partiet levere, for­sikrer han.

- Uforståelige reaksjoner

Det er ikke bare velgerne som har reagert. Også blant Frps egne murres det.

Som Dagsavisen skrev i går, har en av Trondheim Frps mest framtredende politikere, Morten Kokaas valgt å forlate partiet på grunn av den sosiale profilen på det første blåblå statsbudsjettet.

- Jeg tok konsekvensene av statsbudsjettet og meldte meg ut. Jeg kan ikke stå inne for de effektene dette statsbudsjettet har på svake grupper. Bare det å legge fram et sånt budsjett med en så usosial profil, er etter mitt skjønn skammelig, mener Kokaas.

Det er spesielt reduksjonen i barnetillegget til uføretrygdede som har skapt trøbbel for regjeringen. Mazyar Keshvari synes det er vanskelig å forstå. Spesielt ut ifra et integreringsperspektiv.

- Det er helt uforståelig at det kommer reaksjoner på at barnetillegget reduseres, mener Keshvari.

- Brochmann-utvalget, som ikke er et Frp-utvalg, konkluderte med at det for en med flere barn ikke lønner seg å ikke jobbe på grunn av samlede utbetalinger av ulike velferdsordninger. Det er en hån mot dem som faktisk jobber, og for de barna dette gjelder. Seks av ti fattige barn som lever i fattigdom i Norge har minoritetsbakgrunn. Ved å opprettholde disse trygde­ordningene, holder man dem faktisk i fattigdom, sier han videre.

Sender ut rekordmange

Han mener denne satsingen også er gjenkjennbar i statsbudsjettet, og mener de vil holde gjennom forhandlingene i Stortinget.

- Når det gjelder utsendelser satser vi gjennom styrkingen av Utrykningspolitiet (UP), og styrkingen av utlendingsseksjonen. Det er satt opp 90 nye plasser på Trandum og 500 høysikkerhetsplasser og det blir rekordmange ut­transporteringer, sier Keshvari.

Regjeringen har satt seg som mål å returnere 10.100 asylsøkere neste år. Det er 1.300 flere asylsøkere enn i år. Anundsen legger opp til at 7.800 asyl­søkere skal tvangsreturneres, mens 2.300 asylsøkere skal være assisterte returer, det vil si frivillig retur.

I forslaget til statsbudsjett gir Anundsen politiet 87,5 millioner i økt bevilgning for å øke antall returer og styrke ID-arbeidet i politiet. Utlendingsdirektoratet får 13 millioner kroner for å øke antall assisterte returer.

Mye tyder på at asylområdet også blir en hovedsatsing hos Anundsen framover. Av hans ti lanserte målsettinger er færre asylsøkere uten beskyttelsesbehov, raskere avklaring av identitet og raskere retur blant målsettingene.

sofie.presteagard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen