Innenriks

Statsrådsflukt fra politikken

Tre av fire tidligere statsråder har forlatt Stortinget og politikken, eller er i ferd med å gjøre det.

Bilde 1 av 4

Det viser en gjennomgang Dagsavisen har foretatt med utgangspunkt i sittende og forrige regjering. Erna Solberg har byttet ut tre statsråder, mens Jens Stoltenberg benyttet seg av hele 39 statsråder som statsminister i perioden 2005-2013. Av alle disse er det trolig bare ti eller elleve som blir å se på Stortinget fra neste høst.

Usikkerheten er knyttet til tidligere fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

– Har ikke svart nominasjonskomitéen ennå. Har frist til 1. august, skriver hun i en epost til Dagsavisen.

Få til PR-bransjen

Mye er skrevet om politikeres overgang til PR-bransjen, men dette er likevel ikke den vanlige veien videre for statsråder. Riktignok begynte tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) nylig i rådgivningselskapet MSL Group, men få tidligere statsråder har gjort noe lignende. Bare Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) er nå i PR- og lobbybransjen, i tillegg til Eriksson.

Tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV, nå Ap) driver også med det samme, men på et noe annet plan. Han er ansatt som seniorrådgiver ved Universitetet i Agder for å drive lobbyvirksomhet for utdanningsinstitusjonen.

Djupedal var fylkesmann, men måtte slutte da fylkesmannsembetene i Aust-Agder og Vest-Agder ble slått sammen 1. januar i år.

Også flere andre statsråder ble fylkesmenn etter tiden i regjeringen. Sigbjørn Johnsen (Ap) holder koken som fylkesmann i Hedmark. Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er fylkesmann i Rogaland, mens Helen Bjørnøy (SV) er fylkesmann i Buskerud. Tora Aasland (SV) var fylkesmann i Rogaland før hun gikk til stillingen som leder av den norske Unesco-kommisjonen.

Offentlige stillinger

Også en rekke andre statsråder har endt opp i offentlige stillinger. Hanne Bjurstrøm (Ap) ble likestillings- og diskrimineringsombud i januar. Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) er HR-direktør i Miljødirektoratet. Lars Peder Brekk (Sp) er direktør for Brønnøysundregistrene. Kristin Halvorsen (SV) er direktør i CICERO Senter for klimaforskning.

Odd Eriksen (Ap) er prosjektleder i Helgeland Regionråd. Tine Sundtoft (H), som var klima- og miljøminister inntil ganske nylig, er tilbake i stillingen som fylkesrådmann i Vest-Agder. Thorhild Widvey (H) ble nylig ny og omdiskutert styreleder i Statkraft.

Til utlandet

For flere eks-statsråder ligger ikke kontoret lenger i Norge. Jens Stoltenberg (Ap) er som kjent generalsekretær i Nato. Espen Barth Eide (Ap) er direktør i Verdens økonomiske forum. Grete Faremo (Ap) leder FNs kontor for prosjekttjenester. Erik Solheim (SV) tiltrådte nylig stillingen som leder av FNs miljøprogram. Åslaug Haga (Sp) er direktør for den internasjonale stiftelsen Global Crop Diversity Trust.

Næringslivet

Det private næringsliv, utover PR-bransjen, har også huket tak i noen tidligere statsråder. Karita Bekkemellem (Ap) er nå administrerende direktør i Legemiddelindustriforeningen. Odd Roger Enoksen (Sp) er direktør i Andøya Space Center. Sylvia Brustad (Ap) jobbet inntil nylig som reiselivssjef i Hamarregionen Reiseliv.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), som ingen riktig skjønte hva holdt på med som statsråd, er administrerende direktør i Norsk olje og gass. Ola Borten Moe (Sp) var olje- og energiminister og driver nå oljeselskap, samtidig som han fortsatt er nestleder i Sp.

Heidi Grande Røys (SV) vendte tilbake til stillingen som leder av sin egen barnehage, etter tiden som statsråd.

Forlater Stortinget

Inga Marte Thorkildsen (SV) forlot Stortinget, men ikke politikken. Siden i fjor høst har hun vært byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo.

Nå er også en rekke andre eks-statsråder er på vei ut av dørene på Stortinget. Knut Storberget (Ap) skal bli advokat igjen. Bård Vegar Solhjell og Heikki Eidsvoll Holmås (begge SV) vil heller ikke ta gjenvalg i forbindelse med stortingsvalget neste høst. Helga Pedersen (Ap) gir seg som stortingsrepresentant for å bli sauebonde.

Mer fra Dagsavisen