Innenriks

Statsministerduellen

KOMMENTAR: Både Erna Solberg og Jonas Gahr bør legge bånd på seg.

Mediene, og særlig fjernsynet. har i alle år med en viss rett blitt kritisert for at de betrakter kommunevalget bare som en generalprøve på det kommende stortingsvalget. De rikspolitiske sakene har dominert i mediene på bekostning av de lokale sakene. Partilederne har fått breie seg. De har duellert i radio og TV som om det var et stortingsvalg.

Mens det foran tidligere kommunevalg nettopp har vært mediene som har heiet fram topp-politikerne til dueller, er partiene selv i ferd med å ta regien. I kveld arrangerer Høyre og Arbeiderpartiet en statsministerduell i Oslo mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Verken NRK eller TV 2 sendte duellen på sine hovedkanaler. Denne gangen kan man altså ikke gi fjernsynet skylda for at lokalpolitikken drukner i rikspolitikken.

LES OGSÅ: Frp advarer KrF mot lureri

Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke på valg i september. Det hadde derfor vært mer naturlig og riktig ved starten av en kommunevalgkamp i Oslo å arrangere en debatt mellom byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og utfordreren Raymond Johansen (Ap). Slike dueller kommer nok. Men når man åpner med Jonas Gahr Støre vs. Erna Solberg er det et overtydelig signal om at kampen om hovedstaden også er en kamp om statsministertaburetten i 2017. Det er det også til en viss grad, men bare til en viss grad.

Hvis Ap vinner Oslo, vil partiet ligge godt an til å få regjeringsmakten i 2017. Hvis Høyre beholder makten, lover det godt for partiet ved stortingsvalget. Det er ikke gitt at det blir slik. Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg ble statsministre til tross for at Oslo Ap tapte kommunevalg etter kommunevalg. Både Gro og Jens bidro til Aps valgkamp i Oslo. Men de tok aldri hovedrollen i den lokale valgkampen i hovedstaden.

LES OGSÅ: Støre og Hareide om religion, tro og tvil

En duell mellom Erna og Jonas er selvfølgelig godt stoff. Det trekker folk. Jeg var som NRK-medarbeider med på lede den første duellen mellom statsminister Gro Harlem Brundtland og statsministerkandidat Kåre Willoch foran stortingsvalget i 1981. Duellen gikk i radio. Da fjernsynet også kom med, tok det helt av. «Gro-Kåre»- debattene på 1980-tallet er legendariske.

Statsministerduellen forsvant med de to. Da Erna Solberg ble Høyres leder i 2004, lå det til rette for reprise på statsministerduellen ved stortingsvalget året etter. «Erna-Jens»-duellene ble en blek reprise. De manglet det engasjementet som preget duellene mellom «Gro og Kår». I valgkampen i 2013 ble det for mange slike dueller i radio og TV. Folk gikk lei.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Erna Solberg og Jonas Gahr bør derfor legge bånd på seg. Sagt på en annen måte; Høyre og Ap bør legge bånd på dem. Særlig i en kommunevalgkamp. Det skal ikke velges statsminister 14. september. Regjeringen blir sittende uavhengig av valgresultatet. Det skal velges kandidater til 428 kommunestyrer. Lokale saker blir avgjørende for utfallet av valgene.

Det er store forskjeller på stortingsvalg og lokalvalg. Forskningsleder Hilmar Rommetvedt skriver om dette i siste nummer av Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift. Han advarer mot å betrakte lokalvalgene som en stor rikspolitikk gallup. Det er en ubegrunnet degradering av lokaldemokratiet og av de lokale valgene. Forskningen viser at mange velgere legger helt andre saker til grunn for stemmegivningen ved lokalvalg enn det de gjør ved stortingsvalg.

Det finnes ikke noe skarpt skille mellom rikspolitikken og lokalpolitikken. De fleste stemmer på det samme partiet ved begge valgene. Men det finnes viktige unntak. Det er noen som stemmer Høyre ved lokalvalget og Ap ved stortingsvalget. Og omvendt. For disse velgerne er spørsmålet om hvem som vinner statsministerduellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre av mindre betydning. Eiendomsskatt, barnehager, eldreomsorg og skoler i bygd og by er det viktigste for velgerne.

Mer fra Dagsavisen