SJEF: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegians lokaler i går. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Splitter opp pilotene

Norwegian opprettet i går tre nye datterselskaper for de skandinaviske pilotene. Det får pilotene til å rase.

Streiken i Norwegian er på langt nær noe nærmere en løsning etter seks dager med streik.

Raser

Nå raser pilotene mot Norwegian, etter at de i går opprettet tre nye selskaper, Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden, hvor de vil tilby pilotene jobb.

Tonen mellom partene er langt ifra god, og i går ville ikke Bjørn Kjos møte lederen for Norwegians pilotforening, Halvor Vatnar, til debatt i Dagsrevyen.

– Vi ville stille. Det var Kjos som ikke ville, sier sa Vatnar til NRK.

Norwegian Air Norway (NAN) skal heretter kun være et selskap med flymaskiner og lisenser.

Parat sa i går kveld at Norwegian og Bjørn Kjos ikke kan splitte pilotselskapet mens de er i streik.

– Vi mener Bjørn Kjos ikke kan gjøre det han nå har gjort. Som arbeidsgiver har han ingen myndighet til å bestemme over arbeidstakere mens de er i streik. De er jo midlertidig løst fra sitt arbeidsforhold, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud ifølge NTB.

– Som å få en pistol mot hodet, før man ledes inn i et rom for å signere noe som de har bestemt. Totalt useriøst, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB om Kjos’ utspill.

Juridisk

Han mener at Kjos som arbeidsgiver med dette forsøker å omgå hele streikeretten, og at han ikke forholder seg til spillereglene.

Noe Kjus avviser. Han mener at de har det juridiske på sin side.

– Vi har hatt juridisk kompetanse inn i dette. Jeg har ikke noen mulighet til å vurdere det juridiske selv, men vi har fått klar beskjed om at vi er på juridisk trygg grunn, sier Kjos til NTB.

Norwegian skriver i en pressemelding, at de hele tida har vært innstilt på finne en løsning med NPU og Parat. Hittil er over 100.000 passasjerer berørt.