Innenriks

Splid om lovforslag

Ett av fire unge Tekna-medlemmer har kontrakt med karantenetid. Regjeringen vil begrense dette, men Ap er overraskende passive, mener Tekna.

– Gitt partiets politiske historie og profil er dette svært overraskende, sier Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna, om at Arbeiderpartiet ikke har uttrykt støtte til regjeringens forslag.

Randeberg mener at partiet opptrer arbeidstakerfiendtlig og at Ap forsøker å torpedere regjeringens lovforslag om at konkurranseklausuler ikke skal overstige tolv måneder. Regjeringens lovforslag om at kontrakter ikke skal kunne inneholde karantenetid på mer enn ett år, skal behandles i arbeids- og sosialkomiteen.

– Rammer de yngste

Tilsammen skal 69.000 norske arbeidtakere ha Tekna som sin fagforening. Over 13 prosent av disse har kontrakt med karantenetid, og blant dem under 30 år gjelder det én av fire.

– At så mange unge har en slik kontrakt, viser at man har gått langt ut over det som var intensjonen bak ordningen. Du kan ikke si at en arbeidstaker som kommer rett fra skolebenken, sitter på bedriftshemmeligheter idet vedkommende blir ansatt. Klausulen var ment for å beskytte spesialkompetanse, sier Randeberg.

I snitt har disse kontraktene tolv måneders varighet, med varierende grad av lønnskompensasjon i karantenetida, forteller hun.

– Men vi har sett eksempler på 36 måneders klausul. Da er det 36 måneder der du ikke kan bruke kompetansen din til det du kan, sier Randeberg.

Feilaktig informasjon

Hun krever at arbeidsgiver må betale lønn under karantenetiden. Det mener hun vil føre til at karanteneklausuler brukes mer kritisk.

Fredric Bjørdal, stortingsrepresentant for Ap, mener Tekna går ut med feilaktig informasjon om partiets holdning til saken.

– Vi har ikke tatt stilling til makstid for konkurranseklausuler, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Hva mer trenger de å vite?

Bjørdal er enig i at konkurranseklausuler er en utfordring for arbeidstakere og mener at klausulene bør reguleres bedre, enten i lov eller mellom partene.

– Vi vil begrense bruken av klausuler til et minimum, sier Bjørdal.

Ap er likevel, som LO og NHO, kritiske til helheten i proposisjonen regjeringen har lagt fram, og må vurdere dette nøye, legger han til. Bjørdal mener regjeringens forslag i for liten grad er basert på fakta, tall, undersøkelser og forskning.

– Når empirien mangler, så er beslutningsgrunnlaget for Stortinget dårlig, sier han.

– Hva mer trenger de å vite? spør Randeberg.

– Saken har figurert i åtte år, det har vært to runder med høringer. Det er en gåte hvorfor ikke Ap står skulder ved skulder med oss, sier hun.

Mer fra Dagsavisen