Innenriks

- Skandaløs etterforskning av Monikas dødsfall

FENGSLET: En 32 år gammel voldsdømt litauer ble i går varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011. Jenta ble kvalt med et belte. Drapet ble i 2012 feilaktig henlagt som selvmord.

- Selvmord blant så små barn som Monika er veldig uvanlig, så uvanlig at det er ekstremt. Jeg ville ha utelukket alle andre mulige årsaker til dødsfallet før jeg ville konkludert med selvmord, sier Lars Mehlum, senterleder ved Nasjonalt Senter for selvmordsforskning og forebygging.

Mehlum er lege, spesialist i psykiatri og professor i psykiatri og suicidologi.

- Hva tenkte du da du hørte at politiet konkluderte med at en åtte år gammel jente hadde tatt livet av seg selv?

- At de har tatt for lett på dette, og at de burde tenkt seg om to ganger. De siste 20-30 årene er det kanskje to tilfeller av selvmord blant så små barn, sier Mehlum.

Dagsavisen har sjekket selvmordsstatistikken til Statistisk sentralbyrå elleve år tilbake. Fra 2001 til 2012 er det kun registrert ett selvmord blant jenter mellom fem og ni år. Dette er registrert i 2011, og gjelder trolig åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

- I så fall er det uriktig ført i statistikken, sier professor Mehlum.

DNA og innbrudd

Saken ble henlagt etter det Hordaland politidistrikt kaller «ni måneders bred etterforskning», på tross av at det ble funnet DNA fra en ukjent person på beltet Monika hadde rundt halsen, at glasset i inngangsdøra var knust utenifra, at mobiltelefonen hun hadde brukt til å ringe moren sin med var sporløst forsvunnet - og at naboer hadde observert en mann utenfor sokkelleiligheten jenta og moren bodde i.

Monika var syk og hjemme fra skolen da hun døde. Tre ganger ringte hun moren som var på jobb på fiskeri­bedriften, men anropene ble ikke besvart.

Det var politiinspektør Sidsel Isachsen ved Hordaland politidistrikt som først henla saken i 2012 - og som avviste å gjenoppta etterforskningen i januar i år. I forbindelse med at en litauer ble knivdrept i Bergen i desember 2013, kom en erfaren etterforsker over saksmappen til Monika, der litaueren som nå er siktet for å ha drept henne, kun var avhørt som vitne. Etterforskeren mente at det var gjort åpenbare feilvurderinger og la fram sine vurderinger for sin sjef. Blant annet fantes det ingen overvåkingsbilder av mannen på reiseruta han oppgir å ha tatt den dagen jenta døde.

Hyret egen etterforsker

Etterforskeren ble likevel avvist og skal ha fått beskjed om å holde seg unna saken. Han fikk heller ikke lov til å informere bistandsadvokaten til Monikas mor om vurderingene sine. Han fikk sågar munnkurv og forbud mot å snakke om saken med andre av vise­politimester Gunnar Fløystad.

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, og bistandsadvokat Stig Nilsen prøvde flere ganger å få politiet til å gjenoppta saken, men ble avvist. Til slutt engasjerte de den pensjonerte drapsetterforskeren Asbjørn Hansen til å sette seg inn i etterforskningen - og betalte ham av egen lomme. I sin sakkyndig­rapport slakter den tidligere Kripos-toppen politiets etterforskning av Monikas død.

Sent tirsdag kveld innrømmet visepoliti­mester Fløystad til Bergens Tidende at politiet har gjort feil.

- At en mann nå er siktet og pågrepet for drap gjør at vi må sette spørsmålstegn ved etterforskningen og se nøye på hva som ble gjort innledningsvis, sier han til BT.

- Inhabile

Privatetterforsker Finn Abrahamsen, som i en årrekke ledet Voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, mener at Hordaland politidistrikt er dundrende forutinntatt og inhabil i saken, og må fratas all videre etterforskning.

- Jeg nøler ikke med å kalle dette en etterforskningsskandale. Det er ikke troverdig når politi­juristen kaller dette en «ni måneders bred etterforskning». Her har til og med politi­mesteren lagt seg inn i etterforskningen og forbudt en etterforsker å gå videre med sin bekymring. Nei, overlat dette til Kripos, sier Abrahamsen som synes at Riksadvokaten - og ikke bare Spesialenheten for politisaker - burde interessere seg for saken.

- Det virker som politiet har konferert med seg selv, ikke krimteknikere eller rettsmedisinere. Rekonstruksjon er helt av­gjørende i slike saker, og det burde vært gjennomført fotokonfrontasjon. Mannen som nå er drapssiktet var tidligere samboer med Monikas mor og ble avhørt som vitne. Ble han i det hele tatt bedt om å avgi DNA? spør Abrahamsen.

Han spør seg om det som har slått ut er at Monika og hennes mor ikke er norske.

- I så fall er det enda mer alvorlig, sier Abrahamsen.

Barneombud Anne Lindboe sier til Dagsavisen at hun ikke blir mindre bekymret for barns rettssikkerhet i volds-, overgreps- og drapssaker etter denne saken. Hun viser til at det ikke finnes tall på hvor mange av disse sakene som henlegges.

- Etterforskningen av disse sakene kan ikke overlates til små politistasjoner, men må ledes av store gode etterforskningsmiljøer med solid kompetanse, sier Lindboe.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen