Innenriks

Rutinert trompetist med to tog i beina

50-års
jubileum, først i det store toget i byen, så nytt tog, brus og is hjemme på Rødtvet. Godt man går i femte klasse og har 17. mai-rutine.

- Det har vært slitsomt, men veldig moro, sier Srishti Misra, som spiller trompet i korpset og har gått i to tog før hun kunne slappe av med is og brus.

- Hvor mange ganger har du spilt nasjonalsangen i dag?

- Det vet jeg ikke. Det er blitt noen ganger, ler trompetisten.

- For oss som foreldre var det morsomt å se korpset gå først i toget, og hilse på kongefamilien som første skole, sier Shalina Dwivedi, moren til Srishti.

Dagen begynte tidlig, og som 50-årsjubilant fikk Rødtvedt æren av å gå først i barnetoget i Oslo, og de fikk møte ordfører Fabian Stang i Oslo Rådhus.

Fellesskap

Familien kom fra India for 14 år siden, og gleder seg stort over måten Norge feirer nasjonaldagen sin på.

- I India er vi ikke i nærheten av å feire nasjonaldagen slik det gjøres i Norge, legger Shalina Dwivedi til.

Rødtvet skole i Groruddalen har 67 prosent minoritetselever og nasjonaldagen bærer preg av et fargerikt fellesskap.

- Jeg synes det er veldig bra for ungene å vokse opp i et flerkulturelt miljø. Her på Rødtvet skole går det barn fra mange forskjellige nasjoner. Vi lærer av hverandre, og vi som innvandrere lærer mye av de som er født her. Og jeg tror også at de kan lære mye av oss. Det er bra at våre barn vokser opp sammen, sier Assema Habib som kom til Norge fra Etiopia for 11 år siden.

Langt ut over landegrensene vekker Norges feiring av nasjonaldagen oppsikt, og mange er mer vant med militærparader enn glade barn med flagg når staten skal feire seg selv.

- Hva betyr 17. mai for dere?

- Først og fremst er det en festdag for hele nasjonen, hvor vi feirer grunnlovsdagen og demokratiet. For det er tross alt det det handler om. Det er Norges grunnlovsdag, og det skal man ikke glemme, sier Shalina Dwivedi.

Spesiell dag

En undersøkelse gjort for NRK viser at tre av 10 nordmenn mener at 17. mai betyr noe ekstra i år, med tanke på det som skjedde 22. juli i fjor.

- Det er kanskje litt spesielt i år, siden det er første 17. mai etter terrorangrepene. Men stemningen, både i Oslo sentrum og her oppe på Rødtvet, er som den pleier å være. Jeg merker ingen forskjell, og det er ingen som snakker om det, sier Shalina Dwivedi til Dagsavisen.

- Det er i alle fall slik at 22. juli har minnet oss på det vi feirer 17. mai - frihet og demokrati. Dette er ingen som selvfølgeligheter, men noe vi må ta vare på og passe på hver eneste 17. mai, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK i en kommentar til undersøkelsen.

17. mai er barnas dag, og de er kanskje dem som vet minst om hva som skjedde en julidag i fjor. Og godt er det. For deres del var dagen akkurat som den pleier og skal være.

Programmet rundt om på de mange tusen skolene i Norge denne nasjonaldagen er ganske så tradisjonelt. Barnetog i nærmiljøet, tale for dagen, mer korpsmusikk, nasjonalsang og korsang. Og selvfølgelig is, pølser, brus og kaker i uante mengder.

Rødtvet skole skiller seg ikke ut i så måte.

- Samt at det er masse leker for barna, og premier å vinne, legger Ashish Misra til.

Som korpspappa er det hans lodd denne nasjonaldagen å bestyre fiskedammen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen