Politiet vurderer å forby demonstrasjoner i boligområder

Politiet vurderer å forby markeringer i boligstrøk for å ivareta ro, orden og sikkerhet.

Den omstridte organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) har det siste året søkt mot boligområder. De har hatt markeringer på Tøyen, Mortensrud og Furuset, men det er det ikke sikkert at de vil få lov til i fremtiden, skriver Aftenposten.

– Tidligere fikk de lite oppmerksomhet og motbør. Så har det vært en utvikling hvor Sian har valgt en stadig mer aggressiv linje, og meningsmotstanderne har reagert kraftigere på det. Samtidig er det blitt mer medieoppmerksomhet. Det har eskalert og er mye mer utfordrende å håndtere, sier politiadvokat Kai Spurkland i Oslo politidistrikt.

Les også: Tre menn siktet for angrep på Sian-leder

Han sier at erfaringene med markeringer i boligområder er at belastningen på utenforstående blir stor.

– I utgangspunktet har man krav på å ytre seg der man ønsker, men vi kan sette krav om tid og sted for å ivareta ro, orden og sikkerhet, sier Spurkland.

Les også: PST: Økt aktivitet fra Sian kan bidra til en endring i trusselbildet

Lørdag planlegger Stopp islamiseringen av Norge (Sian) en markering på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo sentrum. I den forbindelse velger politiet å advare deltakere og motdemonstranter.

Les også: Motdemonstranter skapte uro under Sian-markering i Oslo

– I noen miljøer er det en oppfatning om at det meste er lov på demonstrasjoner. Men det som er straffbart til vanlig, er også straffbart på demonstrasjoner. Det er viktig å ansvarliggjøre dem som bryter demokratiets spilleregler, sier Spurkland.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.