Innenriks

Politi får kraftig kritikk i Monika-saken

Spesialenheten for politisaker har ilagt Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med Monika-saken. Ingen enkeltpersoner straffes.

Av Heidi Røsok-Dahl

Spesialenheten mener at politidistriktet har opptrådt på et vis som ikke ivaretar kravet om høy kvalitet i straffesaksbehandlingen i sin behandling av rapporten til varsleren Robin Schaefer.

Den litauiske jenta Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Etter ni måneders drapsetterforskning ble saken henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.

Politimannen og varsleren Robin Schaefer har vært svært kritisk til ledelsens håndtering av saken. Først i mai 2014 ble det bestemt at etterforskningen skulle gjenopptas.

Alvorlig reaksjon

– Fra vår side er det viktig å understreke at foretaksstraff er en alvorlig reaksjon. Det er også slik at saken er behandlet på et høyt nivå i Hordaland politidistrikt, sier Jan Egil Presthus, leder for Spesialenheten.

– Det straffbare her er at samlet sett ble ikke Schaefers rapport behandlet på en god og tillitvekkende måte, legger Presthus til.

– Saken ble henlagt selv om den åpenbart burde ha vært åpnet igjen, sier han.

Henlagt

Sakene mot tre etterforskere og en påtalejurist i Monika-saken er henlagt, opplyser Spesialenheten.

I stedet for å gi bøter til enkeltpersoner, har Spesialenheten valgt å bøtelegge hele politidistriktet.

– Vi mener at feilen som ble begått, ble begått av flere. Det er mulig å begå feil på et individuelt plan uten at dette medfører straffansvar, sier Presthus.

Morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, ble i oktober 2014 pågrepet og siktet for forsettlig drap på åtteåringen. Han nekter for å ha noe med saken å gjøre. (NTB)

Hordaland-politiet tar betenkningstid

Konstituert politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt erkjenner feil i etterforskningen av Monika-saken, men tar betenkningstid før de avgjør om de vedtar forelegget.

– Vi ønsker en prosess som er grundig, og med god kvalitet. Det innebærer ikke at vi ikke ser på dette som alvorlig. Saken har vært belastende for Monikas pårørende, sier han.

– Som konstituert politimester må jeg sørge for at det blir iverksatt tiltak som gjør at dette ikke skjer igjen, sier Nilsen. (NTB)

Monikas mor vurderer å klage på avgjørelsen

Moren til Monika Sviglinskaja er glad for at Hordaland-politiet stilles til ansvar i saken. Hun stiller seg likevel undrende til en del av begrunnelsen og vurderer å klage på avgjørelsen.

Moren, Kristina Sviglinskaja, er glad for at Spesialenheten har etterforsket saken grundig og at det i dag foreligger et klart resultat, opplyser bistandsadvokaten hennes, Stig Nilsen.

– Resultatet kommer ikke som noen overraskelse på henne og viser at det var korrekt å anmelde saken, sier advokaten.

Han og Monikas mor uttaler imidlertid at de er overrasket over begrunnelsen for vedtaket. Særlig går dette på at behandlingen av varsleren, politimannen Robin Schaefer, danner grunnlaget for boten på 100.000 kroner til Hordaland politidistrikt.

– Ifølge vedtaket er det behandlingen av Schaefer og hans arbeid for å få saken gjenopptatt internt som er grunnlaget for forelegget, ikke de alvorlige og mange feil som ble begått i forbindelse med selve etterforskningen, sier Stig Nilsen.

– Vi må gå grundig gjennom vedtaket for å ta stilling til dette og vil bruke tiden fremover til å lese de forklaringer som er avgitt. Vi vil ta stilling til om vi vil påklage vedtaket innenfor fristen på tre uker, sier bistandsadvokaten. (NTB)

Varsleren: – En opppreisning

Varsleren Robin Schaefers advokat karakteriserer Spesialenhetens konklusjoner som en god oppreisning.

Spesialenheten for politisaker har ilagt Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i sin behandling av rapporten fra Schaefer om Monika-saken.

Schaefers advokat Jens-Ove Hagen sier han har registrert at Spesialenhetens leder, Jan Egil Presthus, karakteriserer Schaefers rapport som grundig og tillitvekkende.

– Det må sies å være en god oppreisning for Schaefer. Man kan også si at det var på høy tid, sier Hagen til TV 2.

– Det er ikke Schaefer som har anmeldt denne saken. Det er bistandsadvokaten. Han har aldri vært ute etter å «ta» noen politikollegaer. Han har ønsket å avdekke en grov brist i behandlingen av denne saken. Han har vært veldig frustrert i lang tid fordi han ikke fikk noe respons, fortsetter Hagen.

Han understreker at han ennå ikke har lest påtalevedtaket, men oppfatter det slik at Presthus karakteriserer dette som en kollektiv brist fra politiets side. (NTB)

Mer fra Dagsavisen