Innenriks

Pels – debatten som deler Norge

Det ble hett da moteskolen Esmod arrangerte pelsdebatt onsdag. Skolen tar ikke stilling men oppmuntrer studentene til å diskutere etiske problemstillinger i motebransjen.

Det tok ikke mange minuttene før gårsdagens paneldeltakere, veterinær Siri Martinsen fra NOAH og informasjonssjef i Norsk pelsdyralslag Guri Wormdahl, røk i tottene på hverandre og beskyldte hverandre for løgn og falske påstander i beste Clinton og Trump-stil. For få ting engasjerer mer enn pelsdyrdebatten.

Bransje i endring

Nordmenn er i likhet med andre europeiske forbrukere delt i synet på pels og flere store aktører både i den norske og den utenlandske klesbransjen har tatt klare standpunkt mot bruk av ekte pels i sine produkter og kolleksjoner. I tillegg står hele moteindustrien overfor enorme omveltninger og utfordringer når det gjelder å utvikle en ny bærekraftig produksjon. Dette har ledelsen ved moteskolen Esmod i Oslo tatt konsekvensen av.

– Studentene her skal inn i en av verdens aller største industrier, og det de lærer her er selve fundamentet for industriell produksjon av klær. Da er det skolens oppgave å bevisstgjøre dem, for som designere og modellører kommer til de til å bli avkrevd et ansvar for hvordan de velger å jobbe og forvalte den kunnskapen de har, sier rektor Rakel Benjaminsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aggresiv bransje

Pelsbransjen har i alle år vært en ivrig pådriver for å få designstudenter til å benytte sine produkter. Også moteskolens tidligere samarbeid med Saga Furs i Danmark er blitt heftig kritisert fra flere hold. Når nå både viktige aktører i motebransjen og forbrukerne er blitt mer kritiske mot pelsbruk ønsker Esmods ledelse å bevisstgjøre.

– Vi ønsker ikke å ta noe standpunkt for eller mot, men håper at debatter kan bidra til at studentene selv gjør seg opp sine egne meninger og bestemmer hvor selv hvor de ønsker å stå etisk. De skal tross alt inn i en næring der slike spørsmål diskuteres stadig hyppigere, og må bli bevisste på egne valg, sier eier og designlærer Elinor Johanne Hess. De lover flere debatter om mote, etikk og miljø framover.

– Jeg ser for meg at vi kan ta opp temaer som hva som er etisk mote, økologisk mote, kortreist mote og hvordan man kan gjøre ting på nye måter. For det vil man bli nødt til i denne bransjen, sier Rakel Benjaminsen.

Flere studenter Dagsavisen snakket med ga uttrykk for at de syns det er problematisk å tone for mye flagg før de kommer seg ut i jobb, og frykter arbeidsgivere kan vegre å ansette dem dersom de tar tydelige standpunkt. Da er det ekstra fint å kunne duskutere etiske utfordinger på en trygg arena som skolens klasserom.

Hot or not

Lørdag 12. november er det duket for Noahs årlige fakkeltog mot pels. Demonstrasjonen er Europas største markering for dyr, og i fjør møtte nærmere 8000 mennesker i 24 byer opp for å vise sin holdning mot pels. I følge Noah har regjeringen lovet å komme til Stortinget med en anbefaling om hvorvidt pelsdyroppdrett skal fortsette eller ikke i løpet av denne høsten og det betyr at både Stortinget og regjeringen skal ta stilling til en endelig avvikling av næringen nettopp i år.

Under onsdagens debatt påpekte Guri Wormdahl fornuften i å opprettholde en norsk pelsdyrnæring under sterk kontroll framfor å overlate produksjonen til land i Asia der både arbeidernes kår og dyrevelferden står svakere, mens Martinsen argumenterte mot bruk av dyr i industri generelt og i luksusprodukter spesielt.

– Norge har den beste dyrevelferden i verden.Vi bruker vår velferd til å ta vare på både folk og dyr.  Og da blir spørsmålet: skal vi verne om norsk pelsbransje, der vi kan kontrollere nøye alt som foregår, eller skal vi overlate produksjonen til land i Asia der dyrevelferd ikke står så høyt på agendaen og hvor vi ikke vet noe om hvordan dyrene blir behandlet? sa Wormdahl og sang ut med tidenes statement:

– For pels kommer aldri til å bli borte i moten. Det kan jeg love dere.

Martinsen som kvitterte med faglige anbefalinger for avvikling:

–  Norsk vetrinærforrening har sagt at de ønsker å avvikle pelsdyrnæringen fordi dyrene ikke får tilfredsstilt sine naturlige behov gjennom et liv i bur. Og det er oppdaget regelbrudd på 50 prosent av norske pelsdyrbedrifter, så bildet er ikke så harmonsk som bransjen vil ha det til, sier Siri Martinsen.

Hersketeknikk

I pelsdebatten blir nei-siden kritisert for å ha et romantisk og unaturlig forhold til dyr og dyrs velferd. Klassisk hersketeknikk, i følge Siri Martinsen.

– Det er lett å angripe folk som ikke vil ha pels for at de spiser kjøtt og drikker melk eller har en skinnsofa hjemme. Men jeg syns folk må få lov til å begynne ett sted. Pels er et luksusprodukt som vi fint kan klare oss uten, og hvorfor skal dyr måtte lide for det som er aller mest unødig? sa Martinsen onsdag. Guri Wormdahl på sin side poengterte at bruk av fuskepels ikke er noe godt alternativ sett far et miljøståsted:

– Lite av det vi omgir oss med er livsnødvendigheter, og jeg syns folk selv må få lov til å bestemme om de vil ha ekte eller uekte pels. Men mange fuskepelser er petroleumsprodukter og vi vet lite om hvor nedbrytbare disse produktene er.

Debatten fikk etter hvert en opphetet tone der debattantene beskylte hverandre for juks og løgn og feilinformasjon i beste Trump og Clinton-stil. Til slutt måtte ordstyrer Birkmar slå i bordet og tvinge Martinsen og Wormdahl til å si en positiv ting hver om hverandre. Den biffen klarte kun Guri Wormdahl.

– Dere dyrevernere har fått oss til å skjerpe oss, og flytte grenser. Det er jeg takknemlig for, sa Wormdahl.

Mer fra Dagsavisen