Opposisjonen om strengere innreiseregler: – Det var på høy tid

Sylvi Listhaug og Frp mener regjeringen har vært på etterskudd for å få kontroll på importsmitten og at det var på høy tid at innreisereglene ble strammet inn.

Regjeringen kunngjorde onsdag at innreise til Norge fra natt til fredag kun vil bli tillatt for personer med nødvendige formål. Det var ikke en dag for tidlig, mener Fremskrittspartiet.

– Fremskrittspartiet har over lang tid etterlyst tiltak for å få reell kontroll på grensene. Regjeringen har likevel vært lite lydhøre, og med det vært konstant på etterskudd. Det har rett og slett ikke vært godt nok, sier partiets nestleder Sylvi Listhaug.

– Dette handler om kampen mot koronavirus i Norge. Folk har mistet jobben, sitt levebrød og fått innskrenket sin frihet markant. Når vi da vet at importsmitten har vært den store driveren, så har folk flest en klar forventning om at det er kontroll på grensene sånn at vi kan få ned smitten.

Hun sier tilbakemeldingene fra grensene er at det har vært altfor lett å kunne påberope seg å være samfunnskritisk personell og med det nærmest få fri adgang til Norge. Også Ap er kritiske til regjeringens håndtering.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener innstramminger i innreisereglene var nødvendig, men at det kunne vært unngått dersom kontrollene hadde vært bedre tidligere.

– De siste dagene har vi fått vite at vi ikke har den kontrollen. Det kommer folk inn som krysser av at de har alt i orden, også har de ikke det. De har med seg smitte inn. Kontrollverket virker ikke og da må et så drastisk tiltak som i dag til, sier Støre til NRK før han legger til:

– Det kunne vært unngått om kontrollene hadde vært bedre tidligere.

Les også: Regjeringen stenger i praksis grensen i 14 dager