Nyheter

Millioner til psykisk helse

PSYKISK HELSE: Helsebyråd Øystein Eriksen Søreide er bekymret for ungdoms psykiske helse. Nå gir han 31 millioner for å komme nærmere på ungdom som trenger hjelp. - Det handler om å legge terskelen lavest mulig.

- Jeg tror vi har undervurdert hvor mange som sliter med psykiske helseutfordringer. Vi har alt her i landet, men det er også alt vi har, var det noen som sa, sier helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide i Oslo.

Dagens ungdom sliter mer med den psykiske helsa enn noen tidligere generasjoner har gjort. Som Dagsavisen skrev i sommer sliter en av fire jenter med depresjon, og hele en av seks ungdommer har hatt selvmordstanker ifølge rapporten Ungdata fra NOVA.

Nå vil byrådet gjøre det lettere å gi og få hjelp for dem som sliter med psyken. I budsjettet for 2015 som de presenterte forrige uke, blar de opp 31 millioner til bydelene som skal brukes på nettopp det psykiske helsetilbudet der folk bor.

Det er bydelene selv som skal bestemme hvordan pengene brukes, men Eriksen Søreide har noen ideer.

- Arbeidstrening for unge med ­psykiske helseutfordringer er et eksempel. Vi har også noe som heter utviklingsfremmende samtaler, som er et sam­arbeid mellom skolehelse­tjenesten, spesialisthelsetjenesten og de videregående skolene. Det er et lavterskeltilbud til ungdom i skolen. I dag har omtrent halvparten av bydelene dette tilbudet, men det planlegges innført i flere skoler over hele byen, sier han.

Les også: Kjære foreldre: - Lytt til tenåringen

Hele mennesket

Eriksen Søreide tror det først er nå vi ser at psykisk helse er en av de største helseutfordringene i vår del av verden.

- Verdens helseorganisasjon sier at innen få år vil psykiske helseutfordringer være den aller største årsaken til dårlig helse i den vestlige verden. Derfor er det viktig og naturlig å være opptatt av det, og prioritere det høyt, sier han.

I tillegg til å bla opp ferske millioner kommer byrådet til å legge fram en handlingsplan for arbeidet med psykisk helse fram mot 2018. Helsebyrådet innrømmer at ikke alt har vært som det skal i det psykiske helsetilbudet i hovedstaden.

- Det er sikkert flere ting man kan peke på. Overordnet mener jeg vi fortsatt har en vei å gå for å sette brukeren reelt i sentrum. Jeg tror noen opplever at de blir kasteballer mellom statlig og kommunalt nivå. De defineres litt for mye ut fra sin diagnose, og mange blir ikke i stor nok grad sett som hele mennesket, sier Eriksen Søreide.

Les også: Unge jenter sliter psykisk

Nærmere brukeren

Tidligere i høst skrev Dagsavisen om de «psykiske helseproffene», et initiativ der ungdom med førstehånds erfaring fra det psykiske helsevesenet får fortelle om hva de mener mangler. Et av tiltakene de foreslår er å flytte BUP-klinikkene ut av sykehusene. Det er et av tiltakene man vurderer i Oslo nå.

- Kort sagt handler det om å få tjenestene nærmere brukerne. Her vil det også være behov for å gå opp samarbeidet med spesialhelsetjenesten på statlig nivå. Det er ennå ikke noe vi har gått inn for, men det er et av forslagene som er til vurdering, sier helsebyråden.

- Det handler om å komme tettest mulig på, og legge terskelen lavest mulig. De 31 millionene er en ting. Men vi fortsetter også å øke bevilgningene til skolehelsetjenesten. Det er det bredeste og mest åpne tilbudet til barn og unge, sier han.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen