Innenriks

Mener tiltalte drepte Sigrid for å skjule bortføring

DOM I SIGRIDSAKEN: Drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne fant sted i campingvogna til den tiltalte 38-åringen, og skjedde for å skjule bortføringen av jenta, fastslår Oslo tingrett.

Sigrids foreldre venter fortsatt på svar

Steinar Schjetne og Peter Tálos):

Foreldrene til Sigrid Giskegjerde Schjetne klamrer seg fortsatt til håpet om at det skal være mulig å få svar på hva som skjedde med datteren deres.

Fredag ble en 38 år gammel mann naglet til bortføringen, voldsutøvelsen og drapet på den 16 år gamle jenta. Men den tre uker lange rettssaken i forkant klarte ikke å kaste lys over hva som faktisk skjedde fra hun ble bortført 5. august til hun ble fraktet til dumpingstedet på Kolbotn.

– I svært liten grad har denne rettssaken bidratt til å gi foreldrene de svarene de har ønsket, sier bistandsadvokat Harald Stabell til NTB.

Massiv vold

Oslo tingrett antar at jenta ble utsatt for massiv vold inne i campingvogna 38-åringen disponerte i en låve på Bryn i Oslo og konkluderer med at drapet ble begått for å skjule bortføringen av henne. Hun var sannsynligvis i live under voldsutøvelsen, men ingenting tyder på at hun befant seg i campingvogna i dager og uker før hun ble drept.

Verken etterforskningen, de kriminaltekniske undersøkelsene eller obduksjonen har klart å fastsette et dødstidspunkt. Det er derfor satt til 5. august, samme dag som jenta ble borført.

Ber om svar

– Foreldrene fremmer fremdeles et ønske til tiltalte – dersom han er gjerningsmannen, og nå er han utpekt som det selv om dommen ikke er rettskraftig – om å fortelle hva som skjedde med datteren, sier Stabell.

Han håper 38-åringen nå tenker over hva som har skjedd og at samvittigheten og hensynet til Sigrids foreldre gjør at han forteller det han vet.

Domfelte har aldri erkjent noen form for skyld i saken. Retten mener likevel han er riktig gjerningsmann, og at hendelsesforløpet er slik aktor framholdt i sin prosedyre. Men siden det hersker sterk tvil om at han var strafferettslig tilregnelig da Sigrid ble drept, ble han fredag dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

To av de sakkyndige som har observert 38-åringen fastholdt i retten at de mener han var tilregnelig, riktignok under sterk tvil. Den tredje falt ned på motsatt konklusjon.

– Retten er ikke i tvil om at det foreligger kvalifisert risiko for tilbakefall til alvorlige voldsforbrytelser. Og retten ser det slik at faren øker i intensitet for hver dag som går uten at tiltalte kommer under behandling, sa tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen.

Anket på stedet

38-åringen må også betale oppreisning til foreldrene på 20.000 kroner til hver av dem, men slipper å betale oppreisning til jentas søster, fordi hun juridisk sett ikke er å regne som fornærmet.

Mannen anket konklusjonen og bevisbedømmelsen rundt tilregnelighetsspørsmålet. Aktor tok betenkningstid, men mye taler, slik NTB forstår det, for at det blir fremmet en motanke og at saken derfor kommer til full behandling i Borgarting lagmannsrett. Det kommer trolig til å skje allerede tidlig neste år, kanskje allerede i januar.

– Vi mener at med de bevisene som her foreligger, så skulle konklusjonen vært det motsatte, nemlig at det ikke er ført bevis for at han har begått en drapshandling, Min klient er uenig i dommen og opptatt av at han er tilregnelig og derfor ikke skal inn på helsevern, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden.

– Dommen er i for seg god, for den har gått gjennom alle bevisene og slår fast det ikke er ført bevis for dødsårsak, dødstidspunkt eller dødsåsted. Retten har ikke spekulert i faktum i saken, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen