Innenriks

Manshaus følte at han måtte utføre terrorhandlingene og drapet

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) gjorde nazihilsen under fengslingsmøtet mandag. Som ventet kom retten fram til at han fengsles i fire nye uker.

Manshaus var langt mer alvorstynget enn ved forrige fengslingsmøte 12. august. Etter å ha sett seg rundt i salen ga han fra seg et lite smil. Han ville imidlertid ikke svare pressen på hvorfor han gjorde nazihilsen da han ankom rettssalen.

Forsvarer advokat Unni Fries ville heller ikke kommentere noe om hilsenen han viste i retten, eller om hun kjente til at han hadde planlagt denne.

Mandagens rettsmøte varte i over halvannen time.

– Som nødrett

22-åringen innrømmer at han har begått handlingene han er siktet for, men erkjenner ikke straffskyld for dette. Han begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet.

– Slik han ser det, var det noe han måtte gjøre og hadde ansvar for å gjøre. Han forklarer at det var en form for nødrettslig handling, slik som han ser det. Han har sagt at han vil forklare seg mer om det når mediene er til stede, sier Fries.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at den siktede ble spurt om han ønsket å gjennomføre nye avhør med politiet, men sa nei til dette.

Når det gjelder nazihilsenen, sier Kraby at han registrerer at Manshaus ønsker å vise fram sine ekstreme holdninger og sin ideologi.

– Men ut over det ønsker vi ikke å kommentere det, sier politiadvokaten.

Fortsatt isolasjon

Fengslingskjennelsen kom like etter klokka 16. Politiet fikk medhold i fire uker med brev- og besøksforbud. Ifølge kjennelsen ba de også om fire ukers isolasjon, men fikk medhold i to nye uker.

Retten skriver at den forholder seg til hovedregelen med en lengde på to uker, slik at mulige isolasjonseffekter blir avdekket så tidlig som mulig.

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, slik politiet begjærte.

Manshaus har sagt ja til en fullstendig judisiell observasjon. Politiet har opplyst at undersøkelsene skal være avsluttet innen 7. november.

Det er anslått at en straffesak mot ham vil kunne skje nærmere sommeren neste år.

Siktet for drap og terror

Under det første fengslingsmøtet 12. august hadde 22-åringen tydelige merker og hevelser i ansiktet etter slagsmålet i moskeen. Det hadde han ikke nå.

Han har erkjent å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17), som ble bisatt fra Haslum krematorium onsdag. Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

Philip Manshaus ble pågrepet samme dag i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte. Ingen ble skadd i skytingen, men 22-åringen er siktet for terror. (NTB)

Mer fra Dagsavisen