Innenriks

LO-medlemmer tilbake til Ap

LO-forbundenes medlemmer forlater Frp og regjeringen.

Arbeiderpartiet har på flere målinger i høst fått over 40 prosents oppslutning. På Respons' måling 11. desember fikk partiet 42 prosents oppslutning.

I målinger utført i perioden september til november sier et snitt på 55,8 prosent av LO-forbundenes medlemmer at de ville stemt på Ap dersom det var valg i dag, skriver nettstedet FriFagbevegelse. Det er mer enn ti prosentpoeng mer enn ved stortingsvalget for bare et drøyt år siden. Målingene er gjort av Ipsos MMI på oppdrag av Arbeiderpartiet.

Halvert Frp-oppslutning

Tilsammen har den rødgrønne trioen Ap, SV og Sp tilslutning av 65,5 prosent av LO-medlemmene. Det er 7,8 prosentpoeng mer enn ved stortingsvalget i fjor. Men bak dette skjuler det seg at det bare er Arbeiderpartiet som står for økningern. SV og Sp mister begge tilslutning blant LO-medlemmene sammenlignet med valget. De har støtte fra henholdsvis 5,2 og 4,5 prosent av de LO-organiserte.

Enda verre er det med Fremskrittspartiet. Støtten fra LO-organiserte er halvert siden fjorårets stortingsvalg, fra 17 prosent til 8,5 prosent. Høyre går litt tilbake 2,5 prosentpoeng.

Gjenspeiler stemningen

Stemningen blant de LO-organiserte følger langt på vei stemningen i befolkningen for øvrig, påpeker valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU. En snittmåling for november og desember gjort i befolkningen som helhet viser nemlig at Arbeiderpartiet går fram med over 10 prosentpoeng i forhold til stortingsvaklget.

Anders Todal Jenssen mener statsbudsjettet og Robert Erikssons arbeidslivspolitikk har åpnet øynene på en del LO-medlemmer som de siste årene har støttet FrP.

«FrP/H-regjeringen står for en politikk som ikke har støtte i et flertall i befolkningen. Statsbudsjettet gjorde dette tydelig etter en ganske utydelig valgkamp i 2013. Det er ikke flertall for økte økonomiske forskjeller i Norge. Jeg tviler også på at det er noe flertall for å gjøre levekårene dårligere for de uføretrygdede, selv om opinionen er mer delt i disse spørsmålene», skriver valgforskeren i en epost til FriFagbevegelse.

Om Frps tilbakegang på målingene de siste månedene skriver Todal Jenssen følgende:

«FrP har i utgangspunktet langt flere velgere som får svi som en følge av statsbudsjettet enn Høyre. FrP har flere uføretrygdede, flere med lav inntekt, flere med lav utdanning enn Høyre. FrP har færre med store formuer og høy inntekt (budsjettvinnerne). Blant FrPs velgere er det nok også flere som har et noe uklart bilde av hva partiene står for, det vil si at de ble overrasket når det vist seg at budsjettet ikke var 'for folk flest'.»

Mer fra Dagsavisen