Innenriks

Liv kan reddes med screening

Hvert år rammes over 4.000 nordmenn av tarmkreft, og fire personer dør hver dag. Kreftforeningen mener at en nasjonal tarmkreftscreening kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året.

Ved siden av lungekreft er tarmkreft den mest dødelige kreftformen, og allerede i 2003 anbefalte EUs helseministre enstemmig å innføre tarmkreftscreening.

I Norge ble det først i 2012 startet et pilotprosjekt med slik screening i Akershus, Buskerud og Østfold.

Nå mener Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel at det er på tide å gjøre ordningen permanent for hele landet.

– Vet mer enn nok

– Hvor lenge skal dette egentlig utredes? Vi vet mer enn nok til å innføre et nasjonalt screeningprogram umiddelbart, sier Ryel i anledning Verdens kreftdag 4. februar.

Beslutningen om å innføre tarmkreftscreening over hele landet er blitt utsatt flere ganger. Pilotprosjektet skal avsluttes og evalueres i 2018, men Ryel mener det haster.

– Hovedproblemet med tarmkreft er at den er vanskelig å oppdage. Når symptomene melder seg, kan kreften dessuten allerede ha kommet langt. Jo tidligere oppdagelse, jo større er sjansene for å overleve. Den eneste måten å oppnå dette på, er å innføre et nasjonalt screeningprogram for tarmkreft, sier generalsekretær Ryel.

Tabubelagt

En fersk meningsmåling utført av TNS Gallup på vegne av Kreftforeningen, Oslo Cancer Cluster og Kreftregisteret viser at få er klar over den hyppige forekomsten. Den viser også at mens nordmenn generelt er svært åpne om det å ha brystkreft, så er tarmkreft en kreftsykdom som det snakkes lite om.

– Jeg vet om mange tarmkreftpasienter som synes det er vanskelig å snakke om at de har kreft i tarmen fordi det blir for intimt. Selv i vårt superåpne samfunn der vi deler alt med alle, er dette flaut. Sånn kan vi ikke ha det, sier Ryel. (NTB)

Mer fra Dagsavisen