Innenriks

Krever EØS-exit

Tre regionsledere i Handel og Kontor ber forbundet si nei til EØS. De har ingen tro på at en Ap-styrt regjering vil klare å holde EU i tøylene.

Nok en gang seiler EØS-avtalen opp som det mest betente spørsmålet på landsmøtet til Handel og Kontor (HK). Mens lederne i region Øst, Midt-Norge og Nord-Norge ber forbundet stemme for en utmelding, er HK-leder Trine Lise Sundnes klar på at dagens avtale bør videreføres. Onsdag faller dommen. Da skal LO-forbundet fatte vedtak i saken.

– Ingen annen utvei

Ifølge Ingunn Gjerstad, leder i region Øst, er utmelding den eneste veien å gå. Hun tror ikke en regjering med Ap i spissen vil sikre norske interesser overfor EU alene.

– Det nytter ikke å bytte regjering. Politikerne vil uansett avgi suverenitet til EU. Det er bare å se til de rødgrønne, som i sin tid innførte både vikarbyrådirektivet og tjenestedirektivet, sier Gjerstad.

Hun vil derfor at HK skal fatte et EØS-kritisk vedtak. De følger da i rekken av flere LO-forbund, og vil bidra til å øke pressen mot Ap i denne saken.

Gjerstad får støtte fra lederen i region Midt-Norge, Johnny Meland.

– EØS-avtalen er langt mer omfattende i dag enn den var for noen år siden. Når Stortinget stadig gjør endringer i Grunnloven, sist nå med finansdirektivet, ser vi ingen annen utvei, sier Meland.

– Brexit er tidens sjanse

Ifølge både Gjerstad og Meland er det et stort flertall for utmelding i begge regionene. Også i Nord-Norge er EØS-skepsisen betydelig, forteller delegasjonsleder Mariell Brenden. De tror ikke nei-siden vil gå på samme smell som under landsmøtet i 2012, da ja-siden vant med knappe seks stemmer.

– Jeg tror absolutt vi får flertall for forslaget vårt. Det er ingen som har noe positivt å si om EØS-avtalen utover den gamle skremselspropagandaen om at en utmelding vil gjøre at vi ikke får solgt varene våre til EU, sier Meland.

Han avviser forslaget fra forbundsstyret om at regjeringen og partene i arbeidslivet setter ned et eget utvalg som skal følge med på forhandlingene mellom Storbritannia og EU i kjølvannet av brexit.

– Det er en innrømmelse, men vi blir ikke fornøyd uten en utmeldelse. Brexit er tidenes mulighet for Norge. At Storbritannia vil ut av unionen, bør være et signal om at alt ikke er så rosenrødt i unionen som ja-siden påstår, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ap: Dette er uaktuelt

En utmelding er fullstendig uaktuelt, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi gjorde en stor utredning av EØS-avtalen i 2012 som på punkt etter punkt viste at det er en god avtale. Det er ikke behov for å forhandle fram en ny, tvert imot tror jeg det vil gjøre norske arbeidsplasser mer utrygge, sier Støre til Dagsavisen.

Også HK-lederen tror en utmelding vil gå på bekostning av norske arbeidstakere.

– Med den politiske situasjonen vi har i Norge og EU nå, fungerer EU-regelverket som en bremsekloss. Arbeidstidsdirektivet er et eksempel. Der ønsker regjeringen å gå langt ut over direktivets grenser, sier Sundnes.

Mer fra Dagsavisen