Innenriks

Kraftig fall på Oslo Børs

Ekspertene ser mandagens store fall på Oslo Børs i sammenheng med Kinas økonomiske problemer den siste tida. – Tilliten i markedet begynner å svikte, sier sjeføkonom.

Bilde 1 av 2

AV Eira Lie Jor og Stian Fyen

Da Oslo Børs stengte mandag, hadde den hatt et fall på 5,19 prosent – et av de største børsfallene i Norge siden finanskrisen i 2007, ifølge NTB, og det største fallet i Norge siden august 2011, ifølge Dagens Næringsliv.

Også børsene i New York, Tokyo og store deler av Europa falt kraftig på mandag.

LES OGSÅ:  Satte statsstøtte på børs

Sviktende tillit

Sjeføkonom i Sparebank 1-gruppen, Elisabeth Holvik ser børsfallet i sammenheng med fallene i Kina og resten av Asia.

– Veksten i Kina har vært drevet av kreditt siden 2008. Myndighetene stimulerte enormt da eksportmarkedene sviktet i 2008, og håpet at det var et kortvarig problem. Det viste seg at det var et mer strukturelt problem for verdensøkonomien, med manglende vekstkraft, sier Holvik.

Den kinesiske Shanghai-børsen hadde sunket med til sammen 8,5 prosent da den stengte dørene mandag. Holvik sier det har sammenheng blant annet med økende kinesisk gjeld og en aksje- og boligboble.

– Bare siden 2007 har totalgjelden i Kina doblet seg. Rentene har vært rekordlave. Det har gitt bobler i boligmarkedet og aksjemarkedet, som har vært preget av veldig høye verdier, sier hun.

Det har blant annet ført til at investorer og selskaper har blitt mer skeptiske til Kina.

– Nå begynner tilliten å svikte, nå som markedet ser at myndighetene i Kina begynner å bruke desperate tiltak for å holde kursene oppe. Markedet mister tillit til at myndighetene greier å håndtere nedturen, sier hun.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har beskjeden til alle aksjemeglere i dag vært å selge unna aksjene, for å forhindre store aksjetap. Det skaper større usikkerhet i markedet, og forsterker effekten.

– Alle ordrer har vært salg i dag, over hele linjen, så det er åpenbart at folk tror vi ennå ikke har nådd bunnen, sier analytiker Mark Ward ved Sanlam Securities til Reuters.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Rammer Norge

Et av de store spørsmålene mange står igjen med etter gårsdagens fall, er hvorfor dette rammer Norge spesielt hardt. Holvik mener det har sammenheng med at vi har nytt godt av Kinas økonomiske vekst de siste årene.

– Vi har hatt fantastisk glede av oppturen som har fulgt med veksten i Kina, med høy oljepris, billig import av varer og lave renter. Det gjør at risikoen er større for at det kan få betydelig effekt når pila snur, sier hun.

Holvik mener det er for tidlig å si om dette er begynnelsen på nedturen for Kina, men understreker at det vi nå ser er resultatene av at Kina har forsøkt å vri sin egen vekstmodell vekk fra eksport, og over til å dekke innenlands etterspørsel.

– Det ser ut som den overgangen ikke går helt smertefritt, sier hun.

LES OGSÅ: Frykter for tusenvis av arbeidsplasser

Råvarebørs

Finansprofessor på Norges Handelshøyskole (NHH), Thore Johnsen ser børsfallet i sammenheng med at Norge i stor grad eksporterer råvarer.

– Den norske børsen har en større eksponering wfor det man nå er usikre på: verdenskonjunkturene. Oslo Børs er en råvarebørs, som selger olje, aluminium og kunstgjødsel, noe som gjør at den blir påvirket i større grad enn børsene i andre land, sier Johnsen.

Han mener dette ikke er en stor overraskelse, og minner om at graden av uro i det norske markedet har vært historisk lav.

– Oslo Børs er en mer risikabel børs, men det har vi ikke merket de siste tre årene. Graden av uro har vært ufattelig lav, historisk har den vært nesten skremmende lav, som gjør at mange glemmer det som foregår rundt oss i verden. Det vil slå inn i aksjemarkedet og i særdeleshet Oslo Børs, slik vi ser i dag, sier han.

Han tror ikke nedgangen vil være spesielt langvarig.

– Jeg tror ikke at dette er begynnelsen på en bred nedgang, sier han.

– Hvorfor ikke?

– Markedet har ikke ligget unormalt høyt de siste årene, så dette er ikke spesielt skremmende tall. Det er i alle fall ikke en ny dotcom-boble, som vi så på begynnelsen av 2000-tallet.

Mer fra Dagsavisen