Finn Kristian Hannestad, Generalinspektør for Luftforsvaret og forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) kunngjorde fredag at bestillingen av kampfly er i gang. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Kan bruke norsk våpensystem i F-35

USA sier ja til å integrere det norske missilet JSM i de amerikanske F 35-kampflyene. Salgspotensialet for våpensystemet anslås til 20-25 milliarder kroner.

Denne uka kom brevet forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) har ventet på.

– Vi ser konturene av et nytt norsk industrieventyr, sa forsvarsministeren under en pressekonferanse i Oslo fredag.

Barth Eide røpet at Norge lenge har jobbet for å selge inn Joint Strike Missile til amerikanerne. Gjennombruddet kom under NATO-toppmøtet i Chicago, men først denne uka kom brevet med den endelige bekreftelsen fra USAs forsvarsminister Leon Panetta.

– Vi skal nå koble verdens mest moderne missil med verdens mest moderne kampfly, sier Barth Eide.

– Amerikansk støtte til å få integrert JSM i F 35, åpner for at flere partnerland vil kunne anskaffe JSM. Jeg vil derfor begynne prosessen med å forberede siste fase i utviklingen av JSM, sier Barth Eide.

 

Mulige kjøp

Verken USA eller andre partnerland i F 35-programmet har signalisert at de vil kjøpe det norskproduserte våpenet fra Kongsberg. Men ifølge Barth Eide leder Norge an i løypa.

– Det finnes ingen konkurrenter til JSM i dag, men vi er forberedt på at dette kan endre seg, sier han.

Norske myndigheter anslår salgspotensialet for våpensystemet til 20-25 milliarder kroner. Men det er langt fram. Først må selve kampflyet bli klart, for det er ennå ikke satt i produksjon. Så må JSM ferdigstilles og deretter må de to kobles i en teknologisk svært avansert prosess. Ideen er kort sagt å skreddersy JSM til F 35-flyenes bomberom og sørge for at det «snakker» med flyets operativ- og styringssystemer.

Ingen i forsvarsledelsen ville fredag gjette på når det første F 35-flyet kan være utstyrt med JSM. Men selve den norske kampfly-anskaffelsen ser ut til å starte ett år før tiden. To av fire norske treningsfly vil stå klare for bruk i USA fra 2015.

 

450 nye arbeidsplasser

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen sier JSM vil ivareta militære behov 20-30 år framover.

– JSM er verdensledende innen sin kategori og forsterker ytterligere F-35s operative evne. Det er av meget stor betydning at amerikanske myndigheter har bekreftet sin støtte til integrasjonen, sier Qvam.

Kongsberg har knyttet seg til en rekke norske underleverandører i utviklingen av JSM.

– I framtidig fullskalaproduksjon vil JSM-programmet kunne gi over 450 arbeidsplasser i Kongsberg Gruppen og gi betydelige oppdrag til over 100

norske underleverandører i flere tiår, sier administrerende direktør Harald Ånnestad i Kongsberg Defence Systems.

 

Kjøper fly

Torsdag ga Stortinget sin enstemmige tilslutning til kjøpet av 52 F 35-kampfly fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin. Anskaffelsen er den største i norsk historie og ventes å koste rundt 60 milliarder 2012-kroner. Dagen etter ble den første bestillingen av to kampfly kunngjort av forsvarsministeren.

– Dette er en historisk dag for Norge, Forsvaret og norsk industri. For første gang på tre tiår skal vi nå gå til bestilling av en ny generasjon kampfly, sier Barth Eide.

Til kritikerne av kampflykjøpet hadde han følgende å si:

– F16 var et framtidsfly i 1977. Det var heller ikke ferdig utviklet, og det fantes dem som mente det aldri ville bli bygd. (NTB)