Høyre reagerer på Quisling-uttalelse fra Israels ambassadør

Høyre reagerer sterkt på uttalelser Israels ambassadør Raphael Schutz har kommet med om nordmenn.

«En industri full av løgner og ren antisemittisme er vel å forvente fra etterkommere av Quisling», skrev Schutz på sin egen Facebook-side i helgen.

Bakgrunnen for uttalelsen var norsk kritikk etter at 17 palestinere ble drept og over 1.400 ble såret da israelske soldater åpnet ild mot demonstranter på Gazastripen.

Les også: Israels ambassadør kaller nordmenn for etterkommere av Quisling

Hissig ordkrig

Schutz forsvarte de israelske soldatenes beslutning om å skyte med skarpt mot de ubevæpnede demonstrantene og havnet i hissig ordkrig med blant andre Ola Ingvald Hansen i Palestinakomiteen.

– Quisling ville vært stolt av deg, lød et av ambassadørens svar til Hansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Språkbruk

Høyres fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Michael Tetzschner, reagerer sterkt på Schutz' språkbruk.

– Den israelske ambassadørens uttalelse er både malplassert og over grensen for det vi trenger til en saklig meningsutveksling, sier Tetzschner til NTB.

– Det er en del av normal samfunnsdebatt å ha kritiske betraktninger om det meste, også vår historie. Men de som har innsikt i norsk, nyere historie, vet at Quislings tanker og dens tilhengere var en politisk utgruppe før, under og etter krigen, sier han. (NTB)

Les også: – Ja, vi tror Trump kan bli stilt for riksrett

Ikke alle nordmenn

Tirsdag la ambassadør Schutz ut et nytt innlegg på Facebook, der han hevder å ha blitt feilsitert her i Dagsavisen som først omtalte saken.

– Jeg har aldri sagt at ALLE Nordmenn er etterkommere av Quisling, dette er heller ikke noe jeg mener, skriver Raphael Schutz i en kommentar på Nyemeninger i ettermiddag.

Les hans innlegg her: Historie og journalistikk

På facebook skriver han:

– Fokuset i debatten burde IKKE være hva den israelske ambassadøren våget å si (Selv om det var en udiplomatisk og hard sannhet), fokuset burde være på hvor utrolig enkelt det er for norske medier å fremsette usannheter når det gjelder Israel. (NTB)