Venstre ledertrio Ola Elvestuen, Trine Skei Grande og Terje Breveik under Venstres sommerpressekonferanse i Oslo tirsdag.

Hareides plan skutt ned

KOMMENTAR: Venstre-leder Trine Skei Grande skjøt øyeblikkelig ned Knut Arild Hareides plan om sentrum.

I et intervju med NTB fortalte Hareide at han har brukt sin tre måneder lange pappaperm til å klekke ut en plan for sentrum. I løpet av de neste månedene vil han ha samtaler med alle partiene han definerer som sentrum: Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne. «Hensikten er å løfte sentrum som politisk kraft fram mot valget.»

På Venstres pressekonferanse noen timer senere takket Trine Skei Grande nei til invitasjonen. Venstre har nok med sine egne samarbeidspartier.

Det er ikke Knut Arild Hareide som er problemet for Skei Grande. Det er Sp og Trygve Slagsvold Vedum hun har fått i halsen. Jonas Gahr Støre og Ap sitter der fra før. Dette gjør så vondt at hun ikke klarer å snakke med noen av dem om regjeringssamarbeid.

Kommentar: «Det blir ikke regjeringsskifte hvis SV faller under sperregrensen»

Hareide mener derimot at timingen er god for alliansebygging i sentrum. For første gang siden 2001 er samtlige sentrumspartier i opposisjon. Sp er klar for å samarbeide med alle partier med unntak av Høyre og Frp. Trine Skei Grande har selv invitert MDG inn i varmen. Hareide innrømmer at Venstre og KrF ikke har den samme tilhørigheten til hverandre som de hadde i 1997 da KrF, Venstre og Sp dannet regjering sammen. «Men de utelukker heller ikke hverandre», mener Hareide.

På det punktet tar Hareide feil. Skal vi tro Skei Grande på det hun sa på pressekonferansen, utelukker hun Sp fra videre samtaler. Mens Hareides drømmeregjering er sentrumsregjeringen Bondevik (1997–2000) drømmer Skei Grande om en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Det blir med drømmene for begge to.

Venstres ledelse er meget fornøyd med alt de har fått til i Stortinget det siste året. Ledelsen la fram et regnskap på 80 sider over store og små seiere i perioden. Det er mye smått, men alt er ikke bare småtteri. Partiledelsen viste til at på valgkampåpningen i august i fjor la partiet fram 31 grunner til å velge Venstre. 16 er gjennomført. 13 blir gjennomført skritt for skritt. To står igjen.

Venstre har meget fortjenestfullt stått hardt på i asyl- og integreringspolitikken og bidratt til at de verste forslagene i Listhaugs (Frp) tilstramningspakke ble tatt ut. Ansvaret for det må Skei Grande dele med flere, også med innvandringsminister Listhaug selv. Hadde ikke Listhaug insistert på at Stortinget skulle stemme over hvert eneste forslag på hennes liste ville asylpolitikken blitt enda strammere enn det den er blitt. Av den grunn beklaget ikke Trine Skei Grande at statsminister Erna Solberg ikke klarte å holde Sylvi Listhaug og Frp på plass i asylforliket. Venstre-lederen ville heller ikke si seg enig med KrF-leder Knut Arild Hareide som mener at Frps oppførsel i asylsaken har svekket Erna Solbergs autoritet i regjeringen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Venstre trives for tida med samarbeidsavtalen med regjeringen. Skei Grande hevder at partiet har oppnådd mer gjennom samarbeidsavtalen enn det partiet hadde fått til dersom Venstre var gått inn i regjeringen etter valget i 2013.

På landsmøtet til våren skal Venstre ta stilling til om partiet skal gjenta sin garanti om at et borgerlig flertall vil gi en borgerlig regjering som også inkluderer Frp. Skal vi tolke signalene fra partiledelsen så er det at Venstre helst vil ha en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Siden en slik regjeringskonstruksjon er urealistisk i dagens situasjon, vil Venstre gå for den sittende regjeringen. Partiet er ikke interessert i å bygge opp et alternativ i sentrum. Og det vil ikke ha noe å gjøre med Ap.

Jonas Gahr Støre som på sin pressekonferanse lot sine dører stå åpne for alle utenom Høyre og KrF, kan først som sist lukke døra til Venstre. Døra til KrF er mer interessant. Selv om Hareides drøm om et sterkt sentrum tydeligvis bare blir med drømmen, viser hans sentrumsplan at han orienterer seg i en annen retning enn Venstre.