Innenriks

- Har ikke ført folket bak lyset

MONGSTAD-HØRING: Venstre mener den rødgrønne regjeringen skjulte Mongstad-havariet i valgkampen for ikke å miste velgere. Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) avviser at han har brutt sin opplysningsplikt.

Det kokte over for flere under gårsdagens Mongstad-høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Folk fortjener å få vite sannheten, sier stortingsrepresentant Abid Raja (V) opprørt på vei ut av høringslokalet.

Høringens ordstyrer reagerer på at verken tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap), eller tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) svarte på det han spurte dem om gjentatte ganger. Når visste de at et fullskala renseanlegg på Mongstad ikke kom til å bli noe av?

Intern krangel

Raja synes det er skuffende at beslutningen ble offentliggjort en drøy uke etter stortingsvalget i høst.

- De har ikke fått noen nye opplysninger mellom 7. mai, da revidert budsjett ble lagt fram, og september etter valget da de skrinla prosjektet. Jeg har problemer med å forstå at de ikke allerede i mai visste noe om framtida til prosjektet, sier Venstre-politikeren.

Dagens Næringsliv har skrevet at den faglige beslutningen om avvikling av fullskala rensing på Mongstad langt på vei var tatt ved behandlingen av revidert budsjett våren 2013. Bakgrunnen for at nyheten ble holdt tilbake, skal ha vært en intern krangel om hvilke CO2-tiltak som skulle komme i stedet, forteller sentrale regjeringskilder til avisen. SV trengte en miljøseier.

Raja synes det er skuffende at Borten Moe i går ikke ville bekrefte eller avkrefte opplysningen han ble konfrontert med.

- Bekrefter de, går de i fella, avkrefter de, kan de få problemer om noen senere velger å stå fram og forteller sannheten, sier Raja, som mener de avgåtte statsrådene bidrar til å svekke folkets tillit til politikerne.

- Private følelser

Borten Moe mener han har gode grunner til å unngå å svare.

- Det er av helt prinsipielle årsaker. Mitt tips er at komiteens merknader vil gi meg rett. Vi er ikke pliktig til å orientere om interne drøftelser i regjeringen. Mine tanker og private følelser som fagstatsråd har ikke Stortinget noe med, sier Sp-nestlederen.

Han mener det er verdt å merke seg at det er en marginal andel av komiteen som beskylder regjeringen for å ha holdt tilbake informasjon av strategiske grunner.

- Rajas uttrykk for at jeg skal ha ført det norske folk bak lyset, burde han holdt seg for god for. Jeg syns det er ufint å komme med slike anklager. Stortinget har hatt all relevant informasjon alltid, sier Borten Moe.

- Brudd på plikt

Raja mener ikke han kommer med kraftige beskyldninger i det hele tatt.

- Mye tyder på at beslutningen reelt sett var fattet og at en har valgt å skyve på dette til etter valget, og det av strategiske grunner. I så fall er det brudd på den opplysningsplikten regjeringen har. Det alvorlige er at de ikke benytter muligheten til å opplyse saken, sier han.

- Baserer du alt dette på DN-artikkelen?

- Jeg kan si at det er en grunn til at vi spør, og det er en grunn til at de velger å ikke svare, sier Raja.

Skarpe beskyldninger kom fra både Høyre og Venstre under høringen. Også nestleder i komiteen, Michael Tetzschner (H) stilte Borten Moe til veggs uten å få svar.

Mongstad-høringen ble avsluttet i går, men komiteen skal ha nye høringsrunder med flere aktører om den havarerte månelandingen.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Fakta om Mongstad

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble lansert som den rødgrønne regjeringens månelanding av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i hans nyttårstale i 2007.

Opprinnelig skulle all gassen renses fra dag én, men tidspunktet ble utsatt flere ganger.

Første trinn i prosjektet, testanlegget Technology Centre Mongstad (TCM), ble åpnet i mai 2012. Hensikten med testanlegget er å finne billigere og bedre metoder for CO2-fangst.

Planen var at når det var hentet erfaring fra testingen, skulle politikerne bestemme om det skulle bygges et fullskala renseanlegg på Mongstad. Den rødgrønne regjeringen skrinla i september i fjor CO2-rensing på Mongstad, men teknologisenteret TCM blir videreført.

En anbudskonkurranse om mulighetene for fullskalaanlegg for CO2-håndtering utover Mongstad, ble avlyst av dagens regjering.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen