Innenriks

Gratis å låne penger

KOMMENTAR: Med en prisstigningen på 3 prosent og boliglånsrenter på under 2,5 prosent er det blitt gratis å låne penger. Løp og lån.

Bankene var lynraskt ute med å kutte boliglånsrenta etter sentralbanksjef Øystein Olsens historiske rentekutt. Nordea var først med å kutte renta for boliglånskundene med 0,25 prosentpoeng. Danske Bank fulgte straks etter. Sparebank 1 og DNB fulgte opp. Det er ikke som før i tida da bankene lenge nølte med å følge opp rentekutt fra Norges Bank.

Det er blitt elleville tider på lånemarkedet. Bankene overgår selv lavprisbutikkene med å skrike billig, billig! Med en prisstigningen på 3 prosent og boliglånsrenter på under 2,5 prosent er det blitt gratis å låne penger. Løp og lån.

LES OGSÅ: Fortsatt fare for renteoppgang til jul

Norges Banks rentekutt på 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent var varslet tidligere i sommer. Likevel var det overraskende at rentekuttet kom allerede nå. De fleste økonomer og bankfolk hadde trodd at Norges Bank ville vente med et nytt rentekutt til nærmere jul. Så ille står det tross alt ikke til med norsk økonomi. Norges Bank ser det annerledes. Det er ingen utsikter til bedring. Norges Bank varsler derfor ytterligere rentekutt. Renta kan kuttes ned til null prosent.

Folk med store boliglån vil juble over at de får den varslede julepresangen fra Norges Bank flere måneder på forhånd. Folk som sparer penger i banken kan gråte. For første gang i historien har vi en rentepolitikk i Norge som gjør det direkte ulønnsomt å spare.

Dette er ikke godt for samfunnsøkonomien. Rentekuttet er heller ikke et godt tegn for økonomien.

Norges Bank kutter renta for å stanse oppgangen i arbeidsledigheten og for å få mer fart på norsk økonomi. Vi lever i en farlig tid. Det kan bli mye verre før det blir bedre tider. Oljen som i årevis ble sett på som en velsignelse for Norge, er den store skurken i det økonomiske dramaet som spilles i flere steder i landet. Ikke bare på Vestlandet. Virkningene av oljeprisfallet sprer seg som ringer i vannet til andre deler av økonomien.

LES OGSÅ: Disse norske bankene kutter renta

Det er ikke bare dårlige tider for bedrifter som leverer varer og tjenester til norsk sokkel. Bedrifter som leverer varer til olje- og gassnæringen i utlandet har også fått store problemer.

Oljeøkonomiens bakside har med seg med all sin gru. Ulike regjeringer har lenge advart mot å gjøre norsk økonomi avhengig av oljeindustrien. De har derimot gjort lite for å unngå det. Først nå har den politiske pipa fått en annen lyd. Alle roper på omstilling. Og den kommer nok. Men den kommer i form av en økonomisk hard landing. Det kunne ha blitt en myk landing, hvis politikerne og næringslivet hadde forberedt tidligere.

Takket være en svak norsk krone går det for tida bedre med den øvrige eksportindustrien. Fiskeeksporten går for eksempel så det suser. Fisk er blitt vår nye olje. Innenlands holdes aktiviteten oppe gjennom privat forbruk. Skulle forbrukerne bli engstelige og la være år bruke penger, er vi virkelig ille ute. Men så lenge det ikke lønner seg å spare og prisstigningen er moderat, vil folk fortsette å handle.

Mer fra Dagsavisen